studentdeportasjonen 1943

4. desember 1943 ble det arrangert store studentdemonstrasjoner i Uppsala til støtte for de norske studentene.
Av /Riksarkivet.
Norsk student under Uppsala-demonstrasjonene. Norske studenter som kom over grensen fra Norge fikk anledning til å fortsette sine studier ved det svenske universitetet i Uppsala. I denne byen ble det også startet et norsk gymnasium og middelskole med utelukkende norske elever.
Av /Riksarkivet.

Artikkelstart

Studentdeportasjonen 1943 var deportasjonen av norske studenter til konsentrasjonsleire i Tyskland under andre verdenskrig. Til sammen 628 norske studenter ble sendt til konsentrasjonsleire. 13 av dem døde.

Studentdeportasjonen

Den 30. november 1943 ble Universitetet i Oslo avsperret av tyskerne og studentene arrestert. Samtidig ble det satt i gang razzia etter studenter i deres boliger og på åpen gate. Flere lærere og funksjonærer ble arrestert samtidig, i alt ca. 1200. Alle kvinnelige studenter og en del andre ble løslatt samme dag.

En stor del av studentene ble senere løslatt, men i alt 628 ble sendt til Tyskland. Størstedelen av tiden i Tyskland oppholdt studentene seg i konsentrasjonsleirene Sennheim eller Buchenwald. Mot slutten av krigen ble de overflyttet til Neuengamme. De kom tilbake til Norge 25. mai 1945. 13 av studentene omkom i Tyskland. Tyskerne begrunnet aksjonen med brannen i Universitetets aula natten mellom 27. og 28. november 1943, og ønsket å fjerne «et stort og aktivt motstandsrede».

Universitetet i Oslo var stengt fra aksjonen til krigens slutt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holm, Ingar og Elling Kvamme: De motvillige germanerne: norske studenter i tysk fangenskap 1943-1945, Dreyer forlag 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg