Norsk student under Uppsala-demonstrasjonene. Norske studenter som kom over grensen fra Norge fikk anledning til å fortsette sine studier ved det svenske universitetet i Uppsala. I denne byen ble det også startet et norsk gymnasium og middelskole med utelukkende norske elever.

Norsk student av Ukjent fotograf/Riksarkivet. Falt i det fri (Public domain)

Studentdeportasjonen 1943 var deportasjonen av norske studenter til konsentrasjonsleire i Tyskland under andre verdenskrig. Til sammen 628 norske studenter ble sendt til konsentrasjonsleire. 13 av dem døde.

Den 30. november 1943 ble Universitetet i Oslo avsperret av tyskerne og studentene arrestert. Samtidig ble det satt i gang razzia etter studenter i deres boliger og på åpen gate. Flere lærere og funksjonærer ble arrestert samtidig, i alt ca. 1200. Alle kvinnelige studenter og en del andre ble løslatt samme dag.

En stor del av studentene ble senere løslatt, men i alt 628 ble sendt til Tyskland. Størstedelen av tiden i Tyskland oppholdt studentene seg i konsentrasjonsleirene Sennheim eller Buchenwald. Mot slutten av krigen ble de overflyttet til Neuengamme. De kom tilbake til Norge 25. mai 1945. 13 av studentene omkom i Tyskland. Tyskerne begrunnet aksjonen med brannen i Universitetets aula natten mellom 27. og 28. november 1943, og ønsket å fjerne «et stort og aktivt motstandsrede».

Universitetet i Oslo var stengt fra aksjonen til krigens slutt.

  • Holm, Ingar og Elling Kvamme: De motvillige germanerne: norske studenter i tysk fangenskap 1943-1945, Dreyer forlag 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.