Sosionom er yrkestittel for sosialarbeidere med tre-årig bachelor i sosialt arbeid. Sosionomer arbeider i offentlige og private sosiale tjenester og omsorgstjenester. De fleste er ansatt i kommunene. De er å finne i NAV, det kommunale barnevernet, barnevernsinstitusjoner, familierådgivningskontor, utekontakten, miljøarbeidertjenester, rustjenester, psykiatri med mer.

Det er ingen lovhjemlet autorisasjonsordning for sosionomer slik som det for eksempel er for en rekke helsepersonellgrupper, blant annet vernepleiere.

Sosionomutdanningen er en generalistutdanning i sosialt arbeid. En nasjonal rammeplan og forskrift setter rammer og standarder for utdanningen. Forskriften fra 2005 kom fra daværende Utdannings- og Forskningsdepartementet.

Bakgrunn for utdanningen var ettårige «sociale kurs for kvinner» startet av Norske Kvinners Nasjonalråd. Den første statlige sosialarbeiderutdanningen kom i 1950 ved Norges kommunal- og sosialskole.

Utdanningen var 2 ½ år fram til 1967 da den ble treårig. Samtidig fikk kandidatene yrkestittelen sosionom. I 1975 ble den første sosionomutdanningen, og første profesjonsutdanningen, lagt til en distriktshøgskole, Nordland Distriktshøgskole i Bodø. I dag er utdanningene gitt ved både høgskoler og universiteter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.