Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt

Tyskerjenter på Bredtveit fengsel i juni 1945. Å ha hatt et forhold til en tysk soldat var ikke straffbart etter loven, men mange av kvinnene ble likevel internert etter frigjøringen i mai 1945.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt er et fengsel ved Grorud i Oslo. Det ble tatt i bruk som kvinnefengsel i 1945 i forbindelse med rettsoppgjøret med landssvikerne. I 1949 ble Fengslet og arbeidshuset for kvinner flyttet til stedet. I forbindelse med at ordningen med tvangsarbeid falt bort ved endringene i løsgjengerloven i 1970, fikk anstalten navnet Bredtveit fengsel og sikringsanstalt.

Faktaboks

Også kjent som

Bredtvet fengsel og forvaringsanstalt

Historie

Bredtveit var opprinnelig en gård i Oslo. Hans Nielsen Hauge eide gården fra 1817 til 1824. På eiendommen ble det oppført et lærehjem for unge gutter i 1918. Hjemmet ble oppført av Det norske lærehjem- og verneforbund. Etter noen års drift måtte lærehjemmet nedlegges.

Eiendommen ble overtatt av staten i 1923. I 1929 ble det besluttet å opprette arbeidsskole for unge lovbrytere på Bredtveit, men bevilgning ble ikke gitt før i 1939.

Planene om arbeidsskole stoppet opp under andre verdenskrig, og eiendommen ble høsten 1941 tatt i bruk som politisk fengsel for menn etter beslutning av de norske nazistiske myndighetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg