Faktaboks

William Morris
Uttale
'morris
Født
24. mars 1834, Walthamstow, Essex, England
Død
3. oktober 1896, Hammersmith, London, England
William Morris
William Morris
Av .

William Morris

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

William Morris var en britisk dikter, sosialistisk tenker, oversetter, tekstildesigner, kunstner og boktrykker, ikke minst kjent som en viktig opphavsmann til Arts and Crafts-bevegelsen.

Han studerte også arkitektur, ble påvirket av Dante Gabriel Rossettis ideer om malerkunst og nevnes gjerne i forbindelse med The Pre-Raphaelite Brotherhood, en krets av kunstnere som fordypet seg i middelalderstudier.

Dikteren

Morris' første betydelige arbeid som dikter var The Defence of Guenevere and Other Poems (1858), formsikre dikt med emne fra Arthurlegendene. Hovedverket, The Earthly Paradise (1868–1870), består av 24 metriske fortellinger basert på klassiske og middelalderske kilder; en av de beste, The Lovers of Gudrun, bygger på Laxdøla saga. I 1877 kom det store episke diktet The Story of Sigurd the Volsung and the Fall of the Niblungs.

Oversetteren

Morris lærte seg også selv gammelnorsk og oversatte flere saga-fortellinger i samarbeid med islendingen Eirikr Magnusson. I tillegg oversatte han Homer, Vergil, Beowulf og gamle franske romanser.

Designeren

Morris: Kaprifol-mønsteret

Han har imidlertid hatt størst betydning som kunstteoretiker og formgiver. I 1859 grunnla han sitt berømte firma Morris & Co., som eksisterte helt til 1940. Morris' grunnidé var å fornye hus, hjem og inventar ved nye krav til materialekthet og håndgjort formgiving. I samarbeid med venner satte han ideene ut i livet i sitt nye hjem, «The Red House», 1859–1860. Ideene var sprunget ut av en reaksjon mot fabrikk-produksjonen, de var basert på samarbeid med kunstnere og la grunnlaget for The Arts and Crafts Movement.

Innflytelse

Morris bidrog sterkt til å vekke folks smak med hensyn til møbler og innbo, og han behersket alle kunstindustriens grener. Størst betydning fikk han for tekstilindustrien og bokkunsten, som han revolusjonerte. Han var opptatt av å bringe skjønnhet og kravet om ekthet til de underprivilegerte i samfunnet.

Hans sosialisme var dypfølt og ekte: han var blant stifterne av The Socialist League (1884) og redigerte bevegelsens tidsskrift Commonweal til 1890. Her ble hans skildringer av det ideelle samfunn først trykt, på hans eget boktrykkeri, The Kelmscott Press, grunnlagt i 1891.

The William Morris Society ble grunnlagt i 1955, og arrangerer fremdeles utstillinger og arrangement i vognhuset til Kelmscott House i London.

Morris er kjent for mottoet: «Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert».

Les mer i Store norske leksikon

Lenker

Litteratur

  • MacCarthy, Fiona; Anarchy & Beauty: William Morris and his Legacy, 2014.
  • MacCarthy, Fiona: William Morris: a life for our time, 1994, isbn 0-571-14250-8
  • Parry, Linda, red.: William Morris, 1996, isbn 0-85667-441-9
  • Parry, Linda: William Morris Textiles, 2013.
  • Thompson, Paul: The work of William Morris, 3rd ed., 1991, isbn 0-19-212279-7
  • Wilhide, Elizabeth: William Morris : decor and design, 1991, isbn 0-8109-3623-2

Faktaboks

William Morris

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg