William Morris

Faktaboks

Uttale
mˈorris
Født
1834
Død
1896

William Morris

av . Begrenset gjenbruk

William Morris, britisk dikter, sosialistisk tenker, kunstner og boktrykker. Han studerte arkitektur, ble påvirket av D. G. Rossettis ideer om malerkunst og nevnes gjerne i forbindelse med The Pre-Raphaelite Brotherhood, en krets av kunstnere som fordypet seg i middelalderstudier. Hans første betydelige arbeid som dikter var The Defence of Guenevere and Other Poems (1858), formsikre dikt med emne fra Arthurlegendene. Hovedverket, The Earthly Paradise (1868–70), består av 24 metriske fortellinger basert på klassiske og middelalderske kilder; en av de beste, The Lovers of Gudrun, bygger på Laxdø´la saga. I 1877 kom det store episke diktet Sigurd the Volsung and the Fall of the Niblungs.

Han har imidlertid hatt større betydning som kunstteoretiker og formgiver. I 1859 grunnla han sitt berømte firma Morris & Co., som eksisterte helt til 1940. Morris' grunnidé var å fornye hus, hjem og inventar ved nye krav til materialekthet og håndgjort formgiving. I samarbeid med venner satte han ideene ut i livet i sitt nye hjem, «The Red House», 1859–60. Ideene var sprunget ut av en reaksjon mot fabrikk-produksjonen, de var basert på samarbeid med kunstnere og la grunnlaget for The Arts and Crafts Movement.

Morris bidrog sterkt til å vekke folks smak med hensyn til møbler og innbo, og han behersket alle kunstindustriens grener. Størst betydning fikk han for tekstilindustrien og bokkunsten, som han revolusjonerte. Han var opptatt av å bringe skjønnhet og kravet om ekthet til de underprivilegerte i samfunnet. Hans sosialisme var dypfølt og ekte: han var blant stifterne av The Socialist League (1884) og redigerte bevegelsens tidsskrift Commonweal til 1890. Her ble hans skildringer av det ideelle samfunn først trykt, på hans eget boktrykkeri, The Kelmscott Press, grunnlagt 1891. The William Morris Society ble grunnlagt i 1956.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg