Wiener Werkstätte

Wiener Werkstätte, østerriksk organisasjon av arkitekter og kunsthåndverkere, grunnlagt i 1903 med Josef Hoffmann og Koloman Moser (1868-1918) som sentrale bidragsytere. Formålet var å styrke kunsthåndverket og legge grunnlaget for helhetlig design av alle sider ved menneskets liv og virke. Wiener Werkstätte hadde sitt utspring i Wiener sezession og var inspirert av den engelske Arts and Crafts Movement.

Faktaboks

uttale:
– vˈerkʃtetə

Wiener Werkstätte utviklet et eget varemerke og hadde 100 ansatte allerede i 1905. Karakteristisk for enkeltgjenstander og hele interiører er en rettvinklet eller geometrisk klar hovedform og dekor som peker frem mot funksjonalismen. Organisasjonen ble oppløst i 1932.

Wiener Werkstätte var i utgangspunktet tuftet på en progressiv idé om å forbedre hverdagen gjennom formgivning. Den klarte i mindre grad enn arts and crafts-bevegelsen å nå ut til folket. Produksjonen var preget av kunsthåndverk og høy kvalitet. Resultatet ble en eksklusiv produksjon forbeholdt de mest velstående. Palais Stoclet, i Brussel, Belgia, tegnet av Josef Hoffmann, regnes som virksomhetens hovedverk. Palasset er et av 1900-tallets mest eksklusive og kostbare boliger.

Det er samtidig vanskelig å komme utenom Wiener Werkstätte når modernismens gjennombrudd skal forklares. I form og uttrykk var virksomheten svært progressiv og pekte fremover mot en formgivning preget av industrien og masseproduksjonens forenkling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg