Wiener Werkstätte, østerriksk organisasjon av arkitekter og kunsthåndverkere, grunnlagt i 1903 med Josef Hoffmann og Koloman Moser (1868-1918) som sentrale bidragsytere. Formålet var å styrke kunsthåndverket og legge grunnlaget for helhetlig design av alle sider ved menneskets liv og virke. Wiener Werkstätte hadde sitt utspring i Wiener sezession og var inspirert av den engelske Arts and Crafts Movement.

Wiener Werkstätte utviklet et eget varemerke og hadde 100 ansatte allerede i 1905. Karakteristisk for enkeltgjenstander og hele interiører er en rettvinklet eller geometrisk klar hovedform og dekor som peker frem mot funksjonalismen. Organisasjonen ble oppløst i 1932.

Wiener Werkstätte var i utgangspunktet tuftet på en progressiv idé om å forbedre hverdagen gjennom formgivning. Den klarte i mindre grad enn arts and crafts-bevegelsen å nå ut til folket. Produksjonen var preget av kunsthåndverk og høy kvalitet. Resultatet ble en eksklusiv produksjon forbeholdt de mest velstående. Palais Stoclet, i Brussel, Belgia, tegnet av Josef Hoffmann, regnes som virksomhetens hovedverk. Palasset er et av 1900-tallets mest eksklusive og kostbare boliger.

Det er samtidig vanskelig å komme utenom Wiener Werkstätte når modernismens gjennombrudd skal forklares. I form og uttrykk var virksomheten svært progressiv og pekte fremover mot en formgivning preget av industrien og masseproduksjonens forenkling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.