Faktaboks

Wiener Werkstätte
Uttale
– vˈerkʃtetə
Logo
Logo
Av .
Palais Stoclet
Palais Stoclet (1906–1911) i Brussel i Belgia. Huset er tegnet av Josef Hoffmann og regnes som Wiener Werkstättes arkitektoniske hovedverk. Palasset er et av 1900-tallets mest eksklusive og kostbare boliger.
Utsalget i Wien, ca 1920
Utsalget i Wien, ca 1920
Av .

Wiener Werkstätte var en østerriksk organisasjon av arkitekter og kunsthåndverkere, som ble grunnlagt i 1903 med Josef Hoffmann og Koloman Moser som sentrale bidragsytere. Formålet var å styrke kunsthåndverket og legge grunnlaget for helhetlig design av alle sider ved menneskets liv og virke. Wiener Werkstätte hadde sitt utspring i Wiener Secession og var inspirert av den engelske Arts and Crafts Movement.

Wiener Werkstätte utviklet et eget varemerke og hadde 100 ansatte allerede i 1905. Karakteristisk for enkeltgjenstander og hele interiører er en rettvinklet eller geometrisk klar hovedform og dekor som peker frem mot funksjonalismen. Organisasjonen ble oppløst i 1932.

Wiener Werkstätte var i utgangspunktet tuftet på en progressiv idé om å forbedre hverdagen gjennom formgivning. Den klarte i mindre grad enn arts and crafts-bevegelsen å nå ut til folket. Produksjonen var preget av kunsthåndverk og høy kvalitet. Resultatet ble en eksklusiv produksjon forbeholdt de mest velstående. Palais Stoclet, i Brussel, Belgia, tegnet av Josef Hoffmann, regnes som virksomhetens hovedverk. Palasset er et av 1900-tallets mest eksklusive og kostbare boliger.

Det er samtidig vanskelig å komme utenom Wiener Werkstätte når modernismens gjennombrudd skal forklares. I form og uttrykk var virksomheten svært progressiv og pekte fremover mot en formgivning preget av industrien og masseproduksjonens forenkling.

Utstilling i Musée d'Orsay
Design av Josef Hoffmann 1904-1908, utstilt i Musée d'Orsay i Paris
Utstilling i Musée d'Orsay
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg