Philip Webb

Faktaboks

Philip Webb
Philip Speakman Webb
Født
12. januar 1831
Død
17. april 1915, Worth, England
Oxford, England

Den kjente teglvillaen The Red House, Bexley Heath i Kent, 1859, skilte seg ut fra de stilhistoriske imitasjoner som var vanlige i samtidens arkitektur. Villaen ble oppført av Philip Webb for William Morris og skulle være en realisering av sistnevntes ideer om materialekthet og god formgivning. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Philip Webb var en britisk arkitekt og brukskunstner. Han drev egen arkitektpraksis i London fra 1856 til 1900.

Han sluttet seg tidlig til kretsen om William Morris i Arts-and-Crafts-bevegelsen, og oppførte hans Red House i Bexley Heath, Kent i 1859–1860. Dette huset inntar en viktig plass i arkitekturutviklingen i kraft av den nøkterne ornamentale holdningen; ikke minst er det et hovedverk i interiør- og brukskunst.

Webb var noen år tilsluttet Morris' firma, og tegnet flere av firmaets møbler. Hans bygningsmessige produksjon er ikke stor; vesentlig villaer preget av streng nøkternhet og stor sans for forholdet mellom bygg og natur. Han tegnet også smykker, glassmalerier, tekstiler og diverse husholdningsprodukter som serviser og lignende.

Webb tegnet ikke bare landlig beliggende hus, men også byhus. Han aksepterte ikke en hvilken som helst byggherre, og hadde et lite kontor med få assistenter. Han hadde middelalderen som forbilde, og nytolket den, ikke ved å gjenta ornamenter, men gjennom bruk av tegl, enkle former og gode, solide konstruksjoner.

Webb var stifter av foreningen Society for the Protection of Ancient Buildings i 1887.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • W.R. Lethaby: Philip Webb and his Work, 1935/1979
  • Sheila Kirk: Philip Webb: Pioneer of the Arts and Crafts Movement, London 2005

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg