Bokbinder er en yrkesutøver med fagutdanning i bokbinderfaget. Faget har utviklet seg i to hovedretninger: håndinnbinding og industriinnbinding. Håndbokbinder er eget lærefag.

Innen industriinnbinding består faget av to grener:

  1. Maskininnbinding: innbinding av bøker i større opplag, som regel med bokgate.
  2. Ferdiggjøring og fremstilling av klebebundne bøker, ryggstiftede blader, tidsskrifter og lignende.

I dette industrifaget skjer normalt opplæringen av to år i skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen er et Vg1 i teknikk og industriell produksjon og et vg2 i industriteknologi. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Med allsidig praksis i fem år og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. Det er også mulig å ta tilleggsutdanning og få mesterbrev i faget. Ved utgangen av 2017 var det i Norge 8 som hadde status som aktiv bokbindermester.

Bokbinderfaget er kjent helt fra oldtiden. Faget fikk først sitt store oppsving da boktrykkerkunsten gjorde sitt inntog i Europa. Aldus Manutius og hans bokfirma, grunnlagt 1489 i Venezia, har hatt stor betydning for fagets senere utvikling. Den første navngitte bokbinder i Norge er Caspar bokbinder. Med ham startet bokbinding som fritt yrke i Trondheim i 1520-årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.