Sosialt liv i byen
Mennesker går langs en travel gate med trafikk. Bildet viser ulike sosiale dimensjoner; interaksjoner, relasjoner og byen som en sosial konstruksjon.

Sosial, refererer til aspekter knyttet til samfunn, interaksjon eller relasjoner mellom mennesker. Adjektivet sosial brukes også som beskrivelse av et individ som liker selskap med andre.

Faktaboks

Uttale
sosiˈal
Etymologi
av latin, "socius", opprinnelig betydning følgesvenn eller partner.

Sosiologi har sosiale forhold som sitt primære studieobjekt. I kjernen av faget ligger utforskningen av hvordan individer og grupper interagerer, enten det er direkte eller indirekte. Sosiale konstruksjoner, sosiale strukturer, sosial endring og sosiale nettverk er blant de dimensjonene som studeres.

Begrepet sosialt kan også brukes for å kontrastere det individuelle. For eksempel refererer et sosialt problem til utfordringer som påvirker samfunnet som helhet, snarere enn enkeltindivider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg