Walter Crane

Faktaboks

Walter Crane
Uttale
krein
Født
15. august 1845, Liverpool
Død
14. mars 1915, Horsham, West Sussex
Dette fotografiet av Walter Crane ble tatt i 1886. Fotograf: Frederick Hollyer (1837-1933). Fotografiet fins nå i Victoria & Albert Museum.
Oljemaleri med tittelen «La belle Dame Sans Merci» av Walter Crane, 1865. H. 48 cm. B. 58 cm. I privat eie.

Walter Crane tegnet denne forsideillustrasjonen til den sosialistiske avisen The Clarion, med utgivelse 1.mai 1895. Tittel: “A Garland for May Day". Bildet er hentet fra Walter Cranes bok Cartoons for the Cause, 1886-1896 (1896).

Av /branchcollective.org.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Walter Crane var en britisk billedkunstner, illustratør, designer og sosialistisk aktivist, særlig berømt for sine utallige barnebokillustrasjoner i romantisk, dekorativ stil på slutten av 1800-tallet. Han var også en foregangsmann for The Arts and Crafts Movement og brukte gjerne kunsten sin som et politisk virkemiddel. Formspråket hans peker fram mot art nouveau.

Bakgrunn

Walter Crane illustrerte en rekke barnebøker i en populær serie som ble kalt Toy Books. Denne forsideillustrasjonen er fra en bok utgitt i 1874, trykket av Edmund Evans. Illustrasjonen viser tydelig hans interesse for japansk kunst.

I ungdomstiden gikk han i lære hos trykkeren William James Linton i London og lærte seg den grafiske teknikken tresnitt. Linton presenterte ham blant annet for den kjente kunstkritikeren og aktivisten John Ruskin, som kom til å bli et forbilde for ham. I London fikk han også kontakt med en gruppe britiske kunstnere som kalte seg prerafaelitter. De var opptatt av det kunstneriske håndverket og søkte inspirasjon hos italienske malere fra tiden før Rafael. Crane fikk etterhvert flere illustrasjonsoppdrag, blant lagde han en rekke japansk-inspirerte eventyrillustrasjoner til en serie populære eventyrbøker for barn, kalt Toy Books.

Samfunnsendrende kunst

Crane engasjerte seg tidlig både for det kunstneriske håndverk og for politikk. I 1884 ble han medlem i det første britiske sosialistiske partiet, Social Democratic Federation. Kunsten var for ham først og fremst et virkemiddel som kunne brukes til å påvirke samfunnet. Han utformet politiske plakater og illustrerte for sosialistiske publikasjoner. I tillegg utviklet han et nært vennskap med aktivisten og kunstneren William Morris, som sammen med John Ruskin var pionerer for The Arts and Crafts Movement. Crane ble svært inspirert av de anti-kapitalistiske ideene om å høyne kunsthåndverkets status og gjøre den tilgjengelig for alle sosiale lag av befolkningen.

I 1884 startet han også Art Workers Guild, en forening som arbeidet for å fremme kunsthåndverket. Han ga også ut flere bøker om dekorativ kunst, blant annet boka The Claims of Decorative Arts (1892). Her argumenterte han for at kunsthåndverket er kunstnerisk likestilt med den tradisjonelle bildekunsten, som for eksempel skulptur og maleri.

Romantiske og dekorative illustrasjoner

Walter Crane ble en av de mest innflytelsesrike barnebokillustratørene på slutten av 1800-tallet i England. Hans tegnestil var romantisk og dekorativ, med stilisert naturalisme og mange detaljer. Han skildret gjerne mennesker, dyr eller mytiske skikkelser, og bildene fremstår livlige, fantasifulle, ofte på grensen til det surrealistiske. Som William Morris var han opptatt av middelalderen og lot seg inspirere av tresnitt og bokkunst fra denne epoken. Crane var svært produktiv og etterlot seg oljemalerier, akvareller, design til glassmalerier, tapeter, bokbind, barnebøker og illustrasjoner til egne og andres dikt.

I 1907 ga han ut selvbiografien An Artist's Reminiscences.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg