Langevåg

Devoldfabrikken i Langevåg er i dag et fabrikkutsalg for Devold og andre produsenter, og inneholder også et historisk museum om Devoldfabrikken.
Devoldfabrikken
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Langevåg er en tettbebyggelse og administrasjonssenteret i Sula kommune, Møre og Romsdal, på øya Sula like sørøst for Ålesund, og er en del av Ålesund tettsted. I 2016 hadde stedet 8370 innbyggere.

Tettbebyggelsen, som omfatter 16 prosent av befolkningen i Ålesund tettsted, strekker seg på nordsiden av øya Sula fra Langevågen i vest til Vegsundet på grensen til Ålesund i øst. Den består foruten av det "egentlige" Langevåg med Sula kommunes rådhus innerst i Langevågen i vest av områdene Fiskarstrand, Mauseidvåg/Eikrem, Solavågen og Veibust.

Tettbebyggelsen har variert industri med blant annet verkstedindustri, særlig maskininstallasjon og -reparasjon og bygging av skip og boreplattformer (blant annet Fiskerstrand Verft AS og Vegsund Slip AS), næringsmiddelindustri (blant annet Sevrin Tranvåg A/S), tekstil- og bekledningsindustri (blant annet O. A. Devolds Sønner AS), og trevareindustri. I Langevåg kommer lokalavisa Sulaposten ut én gang i uken.

Langevåg har hyppig båtforbindelse med Ålesund sentrum. Fv. 657, som går østover gjennom hele tettbebyggelsen, har forbindelse til E 39 (Solavågseidet) og E134 (Blindheimsskiftet), sistnevnte i Ålesund kommune.

Navnet er sammensatt av adjektivet lang og våg, 'fjordbukt', opprinnelig navnet på bukta Langevågen som skjærer seg inn fra vest.

Kart

Langevåg
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg