Langevåg

Devoldfabrikken i Langevåg er i dag et fabrikkutsalg for Devold og andre produsenter, og inneholder også et historisk museum om Devoldfabrikken.
Devoldfabrikken av . CC BY NC SA 3.0

Langevåg er en tettbebyggelse og administrasjonssenteret i Sula kommune, Møre og Romsdal, på øya Sula like sørøst for Ålesund, og er en del av Ålesund tettsted. I 2016 hadde stedet 8370 innbyggere.

Tettbebyggelsen, som omfatter 16 prosent av befolkningen i Ålesund tettsted, strekker seg på nordsiden av øya Sula fra Langevågen i vest til Vegsundet på grensen til Ålesund i øst. Den består foruten av det "egentlige" Langevåg med Sula kommunes rådhus innerst i Langevågen i vest av områdene Fiskarstrand, Mauseidvåg/Eikrem, Solavågen og Veibust.

Tettbebyggelsen har variert industri med blant annet verkstedindustri, særlig maskininstallasjon og -reparasjon og bygging av skip og boreplattformer (blant annet Fiskerstrand Verft AS og Vegsund Slip AS), næringsmiddelindustri (blant annet Sevrin Tranvåg A/S), tekstil- og bekledningsindustri (blant annet O. A. Devolds Sønner AS), og trevareindustri. I Langevåg kommer lokalavisa Sulaposten ut én gang i uken.

Langevåg har hyppig båtforbindelse med Ålesund sentrum. Fv. 657, som går østover gjennom hele tettbebyggelsen, har forbindelse til E 39 (Solavågseidet) og E134 (Blindheimsskiftet), sistnevnte i Ålesund kommune.

Navnet er sammensatt av adjektivet lang og våg, 'fjordbukt', opprinnelig navnet på bukta Langevågen som skjærer seg inn fra vest.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg