Sunnmørsalpene, fjellområde på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke, i Volda, Ørsta, Sykkylven, Stranda og Stordal kommuner.

Avgrensningen er ikke entydig; navnet er formodentlig brukt første gang av Emanuel Mohn 1882 i Turistforeningens Aarbog om fjellene på «den store halvø som omsluttes av Voldenfjorden, Vartdalsfjorden og Storfjorden». Egentlig dreier dette seg om to halvøyer, en vestre mellom Voldsfjorden og Hjørundfjorden (i Volda og Ørsta kommuner), og en østre mellom Hjørundfjorden og Sunnylvsfjorden (i Ørsta, Stranda og Stordal kommuner). Sentralt gjennom dette området går Hjørundfjorden.

Sunnmørsalpene er, som navnet antyder, et fjellandskap preget av alpine former, det vil si høye, bratte fjell som mange steder gir et landskap av dramatisk karakter, tydelig preget av sterk iserosjon. Dannelsen av Sunnmørsalpene er et resultat av særlig fire forhold: de harde grunnfjellsbergartene som danner berggrunnen i området, strukturen i berggrunnen skapt av foldingen i kaledonsk tid (kaledonske orogenese), en betydelig heving av vestre del av den skandinaviske landblokken i sen tertiær tid, og ikke minst en kraftig iserosjon gjennom flere istider i de siste rundt 900 000 år.

Høyeste fjell i området er Kvitegga (1691 moh.) på grensen mellom Ørsta og Stranda, innerst på halvøya mellom Hjørundfjorden og Sunnylvsfjorden. Ellers merkes en rekke kjente og vakre fjell, blant annet Slogen (1564 moh.) ved Norangsfjorden i Ørsta som regnes blant Norges vakreste fjell, likeledes Storhornet (1600 moh.) innerst i Hjørundfjorden, også dette i Ørsta.

Sunnmørsalpene har et godt utbygd fotrutenett og en rekke turisthytter. Det svært kuperte landskapet medfører at mange steder i området er svært utsatt for så vel snøskred som steinskred. I 1908 gikk for eksempel et steinskred i Norangsdalen som la en setergrend under vann, og i dag trues bygdene rundt Sunnylvsfjorden av en enorm fjellblokk  i Åkneset.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.