GAM

Artikkelstart

GAM var en selvstendighetsbevegelse som ble dannet i 1976 for å gjøre Aceh-provinsen på Sumatra til egen stat, løsrevet fra Indonesia. Bevegelsen ble oppløst i 2005.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for Gerakan Aceh Merdeka, «Bevegelsen for et fritt Aceh»
Også kjent som

engelsk Free Aceh Movement

GAMs øverste leder var fra stiftelsen Hasan di Tiro (1925–2010), en etterkommer av Acehs siste sultan. Fra slutten av 1970-årene levde di Tiro, sammen med andre GAM-ledere, i eksil i Sverige med svensk statsborgerskap. GAMs eksilregjering på svensk jord, med Malik Mahmud som «statsminister», skapte gjentatte ganger diplomatiske forviklinger.

Inntil slutten av 1980-årene var GAMs virksomhet på Sumatra begrenset til sporadiske sabotasjeaksjoner, men i 1990-årene fulgte en mer utstrakt gerilja. Flere års forhandlinger endte i 2002 med en våpenhvileavtale; denne ble imidlertid brutt ved en storoffensiv fra den indonesiske hæren året etter. GAMs styrke ble anslått til 3000–4000 geriljakrigere, men ikke alle var utstyrt med våpen. Tsunamikatastrofen i 2004 åpnet i 2005 for en fredsavtale der GAM ga opp kravet om selvstendighet; Aceh fikk til gjengjeld større grad av indre selvstyre enn noen annen indonesisk provins. GAM-militsen ble offisielt oppløst. 840 våpen, angivelig hele dens arsenal, ble innlevert og ødelagt.

Betydelige motsetninger mellom den gamle garde av eksilledere i Sverige og yngre ledere i Aceh gjorde seg gjeldene de siste årene bevegelsen var aktiv. Den tidligere geriljalederen Irwandi Yusuf ble ved lokalvalget i desember 2006 valgt til provinsens guvernør. GAM deltok ikke som organisasjon i valget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg