Pécs

Artikkelstart

Pécs er en by i Ungarn som ligger ved foten av Mecsekhøydene, 220 kilometer sørvest for Budapest. Byen har 142 843 innbyggere (2020). 4,4 prosent av befolkningen er tyskere, som utgjør den største minoritetsgruppen (2011).

Faktaboks

Uttale
pe:tʃ
Også kjent som
tysk Fünfkirchen

Næringsliv og transport

Næringslivet består blant annet av kull- og urangruver, elektroteknisk, keramisk og kjemisk industri, petroleumsraffineri og nærings-, nytelsesmiddel- og tekstilindustri. Pécs-Pogány internasjonale flyplass er ti kilometer sør for byen.

Kultur og utdanning

Pécs er en historisk by, og har blant annet mange minner fra tyrkertiden. Byen tilsvarer middelalderens Quinque Ecclesiae («fem kirker»), og var bispesete fra 1009. Domkirken er en firetårnet basilika fra 1000-tallet, som senere ble ombygd. Det minaretprydede Johanneskapellet var opprinnelig en moské. Et gravkammer fra tidlig-kristen tid ble i 2000 ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Pécs var europeisk kulturhovedstad i 2010.

Byen har det eldste universitetet i Ungarn, som ble grunnlagt i 1367 (gjenopprettet 1922), samt et medisinsk universitet som ble grunnlagt i 1923.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg