Symbolisme, retning i litteratur og billedkunst, oppstod i 1880-årene i Frankrike som reaksjon mot naturalismen. Kunsten skulle søke å uttrykke de ideer som skjulte seg bak den ytre sanseverden ved å tale til intuisjon og følelse gjennom utstrakt bruk av symboler.

Symbolismen oppstod som en reaksjon mot den stilbundne parnassianske diktning og mot naturalismen. Symbolistene hentet inspirasjon fra tysk og engelsk romantikk, fra Wagners musikkdramaer og estetiske teorier, Schopenhauers filosofi, prerafaelittene i England og amerikanske diktere som Edgar Allan Poe og Walt Whitman.

Det er et spørsmål hvorvidt Baudelaire, Rimbaud, Verlaine og Mallarmé skal regnes som symbolister eller som forløpere for retningen, men deres diktning og refleksjon gav grunnlaget for det program de senere symbolistene skulle følge. Diktningens oppgave skulle være å utforske de skjulte sammenhenger både mellom sanseinntrykkene fra den ytre verden og mellom den ytre og den indre virkelighet. Den skulle tale til intuisjon og følelse blant annet ved hjelp av utstrakt bruk av symboler, og utnytte språkets musikalske elementer. Den dikteriske skapelse ble betraktet som en erkjennelsesprosess, men det er ofte uklart om målet var å erkjenne en virkelighet utenfor språket eller å utforske språkets egne kreative muligheter. Symbolistene hadde en svært estetiserende grunnholdning, og karakteristisk for retningen er en nærmest religiøs dyrkelse av diktning og kunst.

De senere symbolister samlet seg om Mallarmé og om Jean Moréas, som publiserte Det symbolistiske manifest i 1886. På grunn av diktningens originale og ofte vanskelig tilgjengelige form ble den angrepet i samtiden, men dens frie behandling av versformen virket nyskapende, og innflytelsen på ettertiden har vært stor. Maurice Maeterlincks og Paul Claudels tidligste skuespill regnes som hovedverkene innenfor symbolismens dramatikk.

Symbolismen gikk i oppløsning som bevegelse i slutten av 1890-årene, men hadde da spredt seg over hele Europa. I Norge regnes Obstfelder som den mest typiske representant.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.