Mikronesiaføderasjonen omfatter de østlige og sentrale delene av øygruppen Karolinene (de vestligste øyene tilhører Palau), og ligger i sin helhet i tropene nord for ekvator, men sør for solens nordlige (krepsens) vendekrets. Øyene Pohnpei, Kosrae samt øyene i Chuuk-lagunen er fjellrike og av vulkansk opprinnelse. Hovedøya i Yap er derimot av kontinental opprinnelse. Nesten alle de resterende (ytre) øyene er flate korallatoller som består av en eller flere småøyer. Største øy er Pohnpei, som alene omfatter nær halvparten av hele føderasjonens areal. Pohnpei har også føderasjonens høyeste fjell (791 meter over havet).

Klima

Klimaet er tropisk, med høy luftfuktighet. Temperaturene ligger på mellom 22 og 30 °C, med svært små sesongvariasjoner. Den gjennomsnittlige dagtemperaturen ligger på 27 °C på alle de fire hovedøyene. Nedbøren er stor, men avtar fra øst mot vest (Kosrae: 4700–6350 millimeter; Pohnpei: 4900 millimeter; Chuuk (laguneøyene): 3600 millimeter; hovedøya i Yap: 3100 millimeter). Øyene rammes fra tid til annen av naturkatastrofer som orkaner og tørke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg