Mikronesiaføderasjonen

Ruiner etter steinbyen Nan Madol, anlagt på kunstige holmer ved sørøstsiden av Pohnpei. Byggingen av byen ble påbegynt på 1100-tallet og pågikk frem til 1600-tallet. Her var det religiøs virksomhet og bolig for kongelige under tidligere dynastier. Mellom steinhusene, bygd av basalt, var det anlagt kunstige kanaler. Stedet er i dag en turistattraksjon.

Av /KF-arkiv ※.
Mikronesiaføderasjonen

Senkede og forliste japanske marinefartøyer fra Stillehavskrigen er blitt en attraksjon for sportsdykkere fra hele verden. Dette fartøyet ligger ved øygruppen Chuuk.

Av /KF-arkiv ※.

På 1600-tallet ble øyene som i dag utgjør Mikronesiaføderasjonen kolonialisert av Spania. Tyskland kjøpte øyene fra Spania i 1899. I 1914 ble de okkupert av Japan, og av amerikanske styrker i 1944–1945.

I 1947 ble øyene en del av et tilsynsområde under FN, administrert av USAs tilsynsområde i Stillehavet. FN opphevet formelt statusen som tilsynsområde i 1990, og året etter fikk Mikronesiaføderasjonen innvilget fullt medlemskap i FN.

Øyene har siden 1986 hatt fri tilknytning til USA som assosiert stat ved en avtale om fri forening. En revidert utgave av Compact of Free Association trådte i kraft 2003 og gjaldt til 2023. Ifølge avtalen er føderasjonen en suveren, selvstyrende stat, men utenrikspolitikken skal føres etter «nære konsultasjoner» med USA.

I mai 2023 ble den sist reviderte avtalen mellom USA og Mikronesiaføderasjonen signert. Denne skal gjelde frem til 2043 og innebærer blant annet en økonomisk avtale der USA forplikter seg til å bidra med omtrent 3,3 millioner dollar i assistanse gjennom perioden, og der borgere av Mikronesiaføderasjonen kan fortsette å bo og arbeide i USA uten krav til visum eller oppholdstillatelse. Til gjengjeld har USA rettigheter til å drive sikkerhetspolitisk arbeid i områdene med avtale om fri assosiasjon. USA har avtale om fri assosiasjon også med Marshalløyene og Palau.

Mikronesiaføderasjonen og Marshalløyene, som signerte en tilsvarende avtale med USA i 2003, stemmer regelmessig sammen med USA i internasjonale fora. Forsvaret besørges av USA, som får adgang til de strategisk beliggende øyene mot økonomisk bistand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg