Mikronesiaføderasjonens historie

På 1600-tallet ble øyene som i dag utgjør Mikronesiaføderasjonen kolonialisert av Spania. Tyskland kjøpte øyene fra Spania i 1899. I 1914 ble de okkupert av Japan, og av amerikanske styrker i 1944–1945.

I 1947 ble øyene en del av et tilsynsområde under FN, administrert av USAs tilsynsområde i Stillehavet. FN opphevet formelt statusen som tilsynsområde i 1990, og året etter fikk Mikronesiaføderasjonen innvilget fullt medlemskap i FN.

Øyene har siden 1986 hatt fri tilknytning til USA som assosiert stat ved en avtale om fri forening. En revidert utgave av Compact of Free Association trådte i kraft 2003 og skal gjelde til 2023. Ifølge avtalen er føderasjonen en suveren, selvstyrende stat, men utenrikspolitikken skal føres etter «nære konsultasjoner» med USA.

Mikronesiaføderasjonen og Marshalløyene, som signerte en tilsvarende avtale med USA i 2003, stemmer regelmessig sammen med USA i internasjonale fora. Forsvaret besørges av USA, som får adgang til de strategisk beliggende øyene mot økonomisk bistand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.