lunde

Lunden har et karakteristisk nebb; den kalles da også for «sjøpapegøye».

Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Lunde, fugleart i alkefamilien. Den har svart overside og hvit underside som alke og lomvi, men hvite kinn og et meget stort, flerfarget nebb som er flattrykt fra sidene. Nebbet har gitt fuglen dialektnavnet sjøpapegøye. Bena er røde, og fuglen står, som den eneste av alkefuglene, med letthet i oppreist benstilling. Vekt 400–500 g, atskillig mindre enn alke.

Ruger langs det nordlige Atlanterhavet og områdene fra nordøstlige Canada til Novaja Zemlja. Den sørligste koloni, i Bretagne, ble omtrent utryddet av oljekatastrofen ved forliset av Amoco Cadiz i 1978. Norges sørligste hekkelokalitet ligger i Rogaland.

Lunden legger sitt ene egg enten inne i steinurer, eller i jorden i opptil 2 m lange ganger som den graver. Egget ruges i 40–45 døgn, og ungen blir i reiret i 6–10 uker.

Vår tallrikeste art i fuglefjellene, med ca. 2 millioner hekkende par i 1990-årene, hvorav omkring en fjerdedel på Røst. Næringsmangel har ført til minimal reproduksjon på Røst i løpet av de siste to tiårene. Dette har sammenheng med at lundene på Røst har basert seg på sildeyngel som hovednæring for ungene. Sammenbruddet i den atlanto-skandiske sildestammen på grunn av overfiske har ført til at de store mengdene av sildeyngel som normalt passerer Røst-området når lundeungene klekkes, er uteblitt. Hekkesvikten har ført til en gradvis nedgang i bestanden av voksne fugler. Ved inngangen til 2000-tallet ble hekkebestanden på Røst estimert til rundt 450 000 par, noe som utgjør mindre enn en tredjedel av bestanden før tilbakegangen begynte.

En god del lunder opptrer langs norskekysten om vinteren, men de fleste sprer seg antagelig over enorme områder i det nordlige Atlanterhavet. Et par norske, ringmerkede lunder er tatt blant annet på Grønland. Hornlunde og topplunde, Fratercula cirrhata, hekker langs det nordlige Stillehavet. Førstnevnte ligner vår lunde, sistnevnte har helsvart kropp og lange, gule fjærtuster på hodet.

En mengde voksne fugler dør av oljeforurensning og i fiskeredskap. 

En ringmerket norsk lunde ble minst 29 år (merket som voksen).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.