Faktaboks

Uttale

låv'unna, løv'unna

Etymologi
Et øynavn med noe usikker tolkning; endelsen -und er vanlig i øynavn. Førsteleddet kan i norrønt ha vært Lofund, av lófi, ‘håndflate’, et sammenligningsnavn som kunne sikte til det ruvende fjellet på øya. Navnet kan også være norrønt Laufund, avledet av lauf, ‘løv’; det finnes løvskog på øya.
Innbyggertall
512 (SSB, 2023)
Landareal
0,5 km²
Tettstedsnummer
7641 Lovund
Lovund

Lovund er et tettsted i Lurøy kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,5 km², og har 512 innbyggere (2023).

Øya Lovund har et areal på 4,9 kvadratkilometer inkludert Naustholmen, som utgjør en del av havna i tettstedet Lovund. På Lovundfjellet (623 meter over havet), som dekker mesteparten av øya, finnes Nord-Norges sørligste fuglefjell. Lundura, som er et kjent landemerke på nordsiden av fjellet, har en stor lundefuglkoloni, Helgelands største, der det årlig hekker i størrelsesorden 200 000 fugler. De fleste kommer i april, særlig rundt «Lundkommardagen» 14. april.

Praktisk talt hele øyas befolkning bor i tettstedet Lovund, som ligger nordøst på øya. I tettstedet drives betydelig fiskeoppdrett, en virksomhet som startet 1970 og med det er blant de første oppdrettsanleggene i Nord-Norge. Lovund har dessuten adskillig industri basert på fisken fra oppdrettsanleggene. I 1997 åpnet Kystkultursenteret på Lovund. Dette har hovedvekt på utviklingen i lakseoppdrettsvirksomheten, den tidligere produksjonen av Lovundkutteren på stedet og ikke minst om Lundefuglkolonien på øya.

Lovund har fergeforbindelse med Stokkvågen ved fylkesvei 17 («Kystriksveien i Nordland») på fastlandet og de øvrige bosatte øyene i Lurøy, samt med Husøya og Selvær i Træna i nordvest. Det er hurtigbåtforbindelse med Sandnessjøen og Stokkvågen.

Kart

Lovund
Lovund
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Sverre Olav Lundal

Kvart år rundt 14. april kjem tusenvis av lundefuglar tilbake til Lovund (lundkommardagen).
https://www.nrk.no/nordland/_-ikke-sett-sa-mange-lundefugler-pa-svaert-mange-ar-1.14518893

skrev Sverre Olav Lundal

Kvart år rundt 14. april kjem tusenvis av lundefuglar tilbake til Lovund (lundkommardagen).
https://www.nrk.no/nordland/_-ikke-sett-sa-mange-lundefugler-pa-svaert-mange-ar-1.14518893

skrev Geir Thorsnæs

Avsnittene "Historikk og kultur" er utvidet noe på kommuneartikkelen Lurøy, og det er lagt til informasjon om Kystkultursenteret på Lovund på artikkelen Lovund, blant annet om lundefuglkolonien

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg