Under andre verdenskrig ble 1722 polske krigsfanger sendt til Norge. De utgjorde sammen med sovjeterne og jugoslavene gruppene av krigsfanger som havnet i Norge.
Polakkene ankom landet i tiden fra mars til mai 1942 og ble satt i arbeid for den tyske hæren og Organisation Todt. Samtlige var polske militære som hadde blitt tatt til fange under den tyske invasjonen av Polen i september og oktober 1939. De tilhørte de 80 000 av totalt 420 000 polske krigsfanger i tyskernes varetekt som fikk beholde sin krigsfangestatus etterpå – de øvrige ble omdefinert til sivile arbeidere og satt inn som tvangsarbeidskraft i Tyskland.
Polakkene i Norge ble hentet fra tre forskjellige krigsfangeleirer (Stalags) i Tyskland, der de også var samlet i tre forskjellige bygg- og arbeidsbataljoner. Dette var første gang polske krigsfanger ble satt i arbeid utenfor Tyskland. Et kompani krigsfanger fra hver av bataljonene ble først sendt til Norge sjøveien i mars 1942. Da alle polakkene innen kort tid var på plass i Norge, ble de tre bygg- og arbeidsbataljonene fordelt over større områder i henholdsvis Rogaland/Vest-Agder, Møre og Romsdal og Nordland. Bataljonsstabene etablerte sine hovedkvarterer i Egersund, Åndalsnes og Elsfjord.
Rundt 15 forskjellige krigsfangeleirer ble opprettet for polakkene i løpet av de neste tre okkupasjonsårene. I en god del tilfeller dreide det seg om mindre krigsfangeleirer som omfattet mellom 50 og 100 mann. De polske krigsfangene ble holdt atskilt fra sovjetiske krigsfanger, også når de arbeidet på samme sted.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.