Storselsøya, øy i Lurøy og Rødøy kommuner, Nordland; i alt 12,8 km2 og 2016 snaut 30 innbyggere. Av dette er nordre del av øya (Rødøy kommune) 8,35 km2 og har 18 innbyggere.

I nord og øst er øya flat, til dels myrlendt, mens søndre del er berglendt. Fjellet Hestmonkallen (Hestmona, Hestmannen) i sørvest når 571 moh. Polarsirkelen går over nordre del av øya. Selsøya har fergeforbindelse fra nord på øya til de omliggende øyene og til fastlandet i Jektvika på Fv. 17 ("Kystriksveien i Nordland").

Navnet kommer av dyrenavnet hest og norrønt mon, 'faks, man', opprinnelig brukt om fjellet som ligner en hest med flagrende man. Fjellet ble tidligere ofte (feilaktig) kalt Hestmannen og øya Hestmannøy. Navnemisforståelsen har gitt grunnlag for det velkjente sagnet om Hestmannen som skjøt etter rivalen sin i kampen om Lekamøya, men bommet og laget hull i Torghatten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. februar 2010 skrev Helge Dyvik

Hva er artikkelens kilde for at benevnelsen ‘Hestmannen’ er «feilaktig»? Det angis at fjellet ligner en hest med flagrende man, men fjellet har faktisk en frapperende likhet med en mann til hest (søk på «Hestmannen» på Google images). At en ren navnemisforståelse skulle gi opphav til et sagn som det om Hestmannen, virker dertil lite plausibelt. Det er således det offisielle navnet ‘Hestmona’ som bærer preg av å være en misforståelse. Hvis dette likevel ikke er tilfellet, bør artikkelen dokumentere det bedre.

19. februar 2010 svarte Tidligere redaksjon for geografi

Hei!
Jeg har ikke kilden for dette for meg nå. Dette var noe jeg jobbet en del med for et par tiår siden. Jeg tror det var til bokutgavens 2. utgave. Jeg skal se om jeg kan finne ut av dette; håper du kan være litt tålmodig med meg.
Vennlig hilsen
Kirsten Halvorsen (geo.red.)

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.