Selsøya

Storselsøya, øy i Lurøy og Rødøy kommuner, Nordland; i alt 12,8 km2 og med rundt 35 innbyggere (2017). Av dette utgjør Rødøys del av øya 8,4 km2.

Faktaboks

også kjent som:

Hestmannøy

I nord og øst er øya flat, til dels myrlendt, mens søndre del er berglendt. Fjellet Hestmonkallen (Hestmona, Hestmannen) i sørvest når 571 moh. Polarsirkelen går over nordre del av øya. Selsøya har fergeforbindelse fra Selsøyvik nord på øya til de omliggende øyene og til fastlandet i Jektvika på Fv. 17 ("Kystriksveien i Nordland").

Navnet Hestmona kommer av dyrenavnet hest og norrønt mon, 'faks, man', opprinnelig brukt om fjellet som ligner en hest med flagrende man. Fjellet ble tidligere ofte (feilaktig) kalt Hestmannen og øya Hestmannøy. Navnemisforståelsen har gitt grunnlag for det velkjente sagnet om Hestmannen som skjøt etter rivalen sin i kampen om Lekamøya, men bommet og laget hull i Torghatten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Danielsen, Harry: Hestmannøy : øya og folket, [2. utg.], [2001]

Kommentarer (2)

skrev Helge Dyvik

Hva er artikkelens kilde for at benevnelsen ‘Hestmannen’ er «feilaktig»? Det angis at fjellet ligner en hest med flagrende man, men fjellet har faktisk en frapperende likhet med en mann til hest (søk på «Hestmannen» på Google images). At en ren navnemisforståelse skulle gi opphav til et sagn som det om Hestmannen, virker dertil lite plausibelt. Det er således det offisielle navnet ‘Hestmona’ som bærer preg av å være en misforståelse. Hvis dette likevel ikke er tilfellet, bør artikkelen dokumentere det bedre.

svarte Tidligere redaksjon for geografi

Hei!Jeg har ikke kilden for dette for meg nå. Dette var noe jeg jobbet en del med for et par tiår siden. Jeg tror det var til bokutgavens 2. utgave. Jeg skal se om jeg kan finne ut av dette; håper du kan være litt tålmodig med meg. Vennlig hilsenKirsten Halvorsen (geo.red.)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg