Faktaboks

Storselsøya

Hestmannøy, Hestmona, Selsøya

Selsøya med Hestmonkallen (Hestmannen)

På grensen mellom kommunene Lurøy og Rødøy i Nordland fylke, finner man Hestmannøya. Den nordlige delen av øya (8,4 kvadratkilometer) tilhører Rødøy kommune, og kalles Storselsøya – eller lokalt; Selsøya. Den sydlige delen (4,4 kvadratkilometer) kalles Hestmona, og ligger i Lurøy kommune.

Ved inngangen til 2021 hadde øya 23 registrerte innbyggere.

Øya har ulik topografi i nord og syd. Mens den nordlige og østlige delen av øya er flat og til dels myrlendt, er den sydlige delen mer kupert og her finner man også de høyeste punktene på øya, med fjellet Hestmona som stiger 571 meter over havet, og Ambåtta på 316 meter over havet.

Det karakteristiske fjellet Hestmona er bedre kjent som Hestmannen, som i Nordlandssagnet om trollene som frøs til stein, spiller rollen som «enfant terrible». Ifølge sagnet var det Hestmannen som i sin jakt på Lekamøya, skjøt pilen som laget hullet i Brønnøykongens hatt – det vi i dag kjenner som Torghatten.

På øyas nordre del krysser Polarsirkelen. Man reiser til og fra Selsøya med ferje fra Jektvik på fastlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Danielsen, Harry: Hestmannøy : øya og folket, [2. utg.], [2001]

Kommentarer (4)

skrev Helge Dyvik

Hva er artikkelens kilde for at benevnelsen ‘Hestmannen’ er «feilaktig»? Det angis at fjellet ligner en hest med flagrende man, men fjellet har faktisk en frapperende likhet med en mann til hest (søk på «Hestmannen» på Google images). At en ren navnemisforståelse skulle gi opphav til et sagn som det om Hestmannen, virker dertil lite plausibelt. Det er således det offisielle navnet ‘Hestmona’ som bærer preg av å være en misforståelse. Hvis dette likevel ikke er tilfellet, bør artikkelen dokumentere det bedre.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Hei!Jeg har ikke kilden for dette for meg nå. Dette var noe jeg jobbet en del med for et par tiår siden. Jeg tror det var til bokutgavens 2. utgave. Jeg skal se om jeg kan finne ut av dette; håper du kan være litt tålmodig med meg. Vennlig hilsenKirsten Halvorsen (geo.red.)

svarte Roald Mathisen

Jeg må si meg enig med Helge Dyvik. Når du ser fjellet fra riktig vinkel ligner det en mann til hest.
Her er en lenke til et bilde av Hestmannen:
https://digitaltmuseum.no/021025721906/postkort/media?slide=0
Bildet som er lagt inn av Selsøya stemmer ikke. Det er et bilde fra Selsøyvik, en annen øy i Rødøy.

svarte Lars Engerengen

Hei,
Jeg har endret bildet, og vil se nærmere på teksten en av de første dagene, og om nødvendig korrigere denne.
Takk for innspillet!
Mvh Lars/Fagansvarlig Rødøy

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg