Faktaboks

Krasnodar

russisk Krasnodarskij kraj

Uttale
krəsnadˈar
Krasnodar
Byen Krasnodar er administrasjonssenter i Krasnodar distrikt. Elven Kuban renner gjennom byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Krasnodar
Krasnodar er et av de russiske føderasjonssubjektene. Russland er en føderasjon som består av områder med ulik status og navn: Republikker («delstater»), oblaster («fylker»), krajer («territorier»), distrikter og føderale byer.
Krasnodar
Av .

Krasnodar er et distrikt i Russland, i den vestlige delen av Kaukasus, ved Svartehavet og Asovhavet, med grense mot Georgia ved kysten i øst. Distriktet har et areal på 76 000 kvadratkilometer med 5 600 000 innbyggere (2018), er meget folketett (73,6 personer per kvadratkilometer), og 53 prosent av befolkningen er bosatt i byer. Administrasjonssenteret er Krasnodar. Republikken Adygia, som tidligere var et autonomt område innenfor Krasnodar, ligger nå som en enklave midt inne i Krasnodar.

Området Krasnodar refereres ofte til som Kuban, etter elven Kuban som renner fra Elbrus i Kaukasusfjellene, gjennom Krasnodar, og ut i Asovhavet i vest. Distriktet utgjør det viktigste ferie- og rekreasjonsområdet i Russland med om lag 10 millioner besøkende årlig. Viktigste by i så måte er Sotsji ved svartehavskysten. Rundt 40 kilometer fra kysten, nord for Sotsji, i 600 meters høyde, ligger skisenteret Krasnaja Poljana hvor skiøvelsene ble arrangert under vinter-OL i 2014.

Krasnodar-distriktet er et betydelig jordbruksområde med blant annet dyrking av hvete, korn, mais, sukkerbeter, te og vindruer. Distriktet har også matvareindustri og oljeraffinerier. Novorossijsk og Tuapse ved Svartehavet er viktige russiske utskipningshavner for olje og oljeprodukter. Oljen transporteres i rørledninger gjennom distriktet. Distriktet var tidligere en betydelig oljeprodusent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg