Krasnodar - distrikt i Russland

Distrikt i Russland (Krasnodarskij kraj), i den vestlige delen av Kaukasus, ved Svartehavet og Asovhavet, med grense mot Georgia ved kysten i øst. Republikken Adygia, som tidligere var et autonomt område innenfor Krasnodar, ligger nå som en enklave midt inne i Krasnodar; 76 000 km2 med 5 122 000 innb. (2008), meget folketett (67,2 per km2), 53 % av befolkningen er bosatt i byer. Administrasjonssenter: Krasnodar.

Faktaboks

uttale:
krəsnadˈar

Området refereres ofte til som Kuban, etter elven med dette navn og som renner fra Elbrus i Kaukasusfjellene, gjennom Krasnodar, og ut i Asovhavet i vest. Distriktet utgjør det viktigste ferie- og rekreasjonsområdet i Russland med ca. 10 mill. besøkende årlig. Viktigste by i så måte er Sotsji ved svartehavskysten. Ca. 40 km fra kysten, nord for Sotsji, i 600 m høyde, ligger skisenteret Krasnaja Poljana hvor skiøvelsene skal arrangeres under vinter-OL 2014.

Distriktet er et betydelig jordbruksområde med bl.a. dyrking av hvete, korn, mais, sukkerbeter, te og vindruer. Matvareindustri. Oljeraffinerier. Novorossijsk og Tuapse ved Svartehavet er viktige russiske utskipningshavner for olje og oljeprodukter. Oljen transporteres i rørledninger gjennom distriktet. Distriktet var tidligere en betydelig oljeprodusent.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg