Ingusjetia

Artikkelstart

Ingusjetia er et føderasjonssubjekt med status av republikk i Russland. Republikken ligger i Nord-Kaukasus føderale krets. Arealet er 3628 kvadratkilometer og innbyggertallet er 488 000 (2018). Ingusjetia ligger i tidssone UTC +03.00 (Moskva-tid). Hovedstaden Magas har bare 8800 innbyggere (2018). Fram til 2002 var Nazran hovedstad.

Faktaboks

Uttale
ingusjˈetia
Også kjent som

Respublika Ingusjetija

Befolkningen er dominert av ingusjeter (93,5 prosent) som er nært beslektet med tsjetsjenerne og snakker et lignende språk. Cirka 4,6 prosent av befolkningen er tsjetsjenere og kun 0,8 prosent etniske russere (2010). Andelen ingsusjeter har økt kraftig etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991. Store flyktninggrupper har funnet veien til Ingusjetia etter konfliktene i naborepublikken Tsjetsjenia. Tsjetsjenske grupper har utført angrep mot ingusjetiske institusjoner.

Republikken er fjellrik. Mesteparten av befolkningen er knyttet til jordbruk, og 57,5 prosent er bosatt på landsbygda. Industrien er svakt utviklet. Det finnes noen oljeforekomster som er under utbygging og en del næringsmiddelindustri. Republikken har hatt stor arbeidsledighet.

Området har vært innlemmet i Russland siden 1810, og var fram til 1991 en del av den Tsjetsjeno-Ingusjetiske autonome republikk. Ingusjetia ble offisielt etablert som egen republikk i juni 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg