Tsjetsjenia

Kart over Russland der Tsjetsjenia er markert i rødt. Tsjetsjenia grenser til følgende russiske føderasjonssubjekter: Nord-Ossetia og Ingusjetia i vest, Stavropol kraj i nord og Dagestan i øst. Tsjetsjenia grenser til Georgia i sør.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Oversiktbilde av hovedstaden Groznyj. Akhmad Kadyrov-moskeen nederst i høyre hjørne.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Tsjetsjenia er et føderasjonssubjekt med status av republikk i Russland, i Nord-Kaukasia, mellom Kaukasus og elven Terek. Republikken har et areal på 15 600 kvadratkilometer med 1 465 791 innbyggere (2019). Hovedstaden er Groznyj. Tsjetsjenia var en autonom republikk sammen med Ingusjetia til 1991.

Faktaboks

Uttale
tsjetsjˈenia
Også kjent som

Offisielt russisk navn: Tsjetsjenskaja Respublika; republikkens egne myndigheter vedtok i 1994 navnet Den tsjetsjenske republikk Itsjkerija

engelsk transkripsjon Chechnya

Natur

Landskapet domineres i sør av Kaukasusfjellkjeden. Her ligger republikkens høyeste punkt, Tebulos, på 4492 meter over havet. Områdets viktigste elver er Argun og Assa, bielver til Sunsja, som renner gjennom regionen fra vest til øst. Nord for Kaukasus ligger flere brede elvedaler, som skilles av fjellpartier på rundt 600 meter over havet. Områdene i nord domineres av et jevnt steppelandskap, som for en stor del er halvørken. Hovedsakelig kontinentalt klima, men store regionale variasjoner.

Befolkning

Over 90 prosent av befolkningen er tsjetsjenere. Det russiske innslaget ble sterkt redusert etter krigshandlingene i 1994–1996. På grunn av krigshandlinger mellom separatister og russiske føderale styrker, har mange flyktet til naborepublikkene.

Næringsliv

Økonomien er basert på republikkens olje- og naturgassforekomster; oljeproduksjonen har mellom 2010 og 2016 ligget på i gjennom snitt 5,6 millioner tonn årlig. Raffinering er konsentrert til byen Groznyj. Industrien inkluderer ellers maskinindustri og kjemisk industri. Det er oljeledninger til Makhatsjkala ved Kaspiske hav, Tuapse ved Svartehavet og Donetsbassenget. Olje pumpes fra 1997 fra oljefelt i Aserbajdsjan gjennom republikken. Fra 2000 omgår en ny ledning republikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg