Kabardino-Balkaria

Kart over Russland med Kabardino-Balkaria markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Kabardino-Balkaria er et føderasjonssubjekt med status av republikk i Russland. Kabardino-Balkaria ligger i Nord-Kaukasus føderale krets. Arealet er 12 500 kvadratkilometer. Republikken har 866 000 innbyggere (2018). Hovedstad og største by er Naltsjik med 239 000 innbyggere (2018). Kabardino-Balkaria ligger i tidssonen UTC +03.00 (Moskva-tid).

Faktaboks

Uttale
kabardˈino-balkˈaria
Også kjent som

Kabardino-Balkarskaja Respublika

Natur

Republikken omfatter nordskråningen av Kaukasus ned fra Elbrus, men den viktigste delen er den kabardinske slette omkring øvre Terek.

Befolkningen

Befolkningen besto ved folketellingen i 2010 av 49 prosent kabardinere (tsjerkessere), 12 prosent balkarere (et tyrkisk folk), resten for det meste russere (29 prosent).

Næringsliv

Det drives et rikt åkerbruk på den kabardinske sletta. De viktigste industrier er gruvedrift (blant annet molybden, kobber og kull), skogs- og næringsmiddelindustrier.

Historie

Kabardinernes forfedre bodde i det første årtusenet fvt. i en del av det nordlige Kaukasia og ved Svartehavet. Balkarernes forfedre hadde besatt lavlandet i det nordlige Kaukasia. Kabardinerne trengte balkarerne opp i fjellene, der balkarerne blandet seg med den opprinnelige befolkningen – osseterene og svanerne. Kabardinernes fyrster var vasaller av khanenKrim, men i 1557 ble Moskva deres beskyttelsesmakt. I 1827 undertvang russerne også balkarerne.

Etter at sovjetregimet var etablert ble den såkalte autonome Fjellrepublikken opprettet i 1921, og her inngikk blant annet kabardinernes og balkarernes distrikter. Distriktene fikk senere status som det kabardino-balkarske autonome område, som så i 1936 ble omdannet til autonom republikk. I 1994 ble det inngått en avtale med Russland om ansvarsfordelingen mellom republikken og føderale myndigheter, innenfor rammene av det russiske lovverket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg