Kvindernes Enhetsfront

Artikkelstart

Kvindernes Enhetsfront var en norsk, tverrpolitisk kvinneorganisasjon som ble dannet i Kristiania i 1924. Hensikten var å samle kvinner til tverrpolitisk samarbeid ved stortingsvalget samme år. Fronten var aktiv i 3 år, og ble nedlagt i 1927.

Faktaboks

Også kjent som

Kvinnenes enhetsfront

Utgangspunktet for organiseringen var frustrasjon over at kvinners interesser ikke ble tatt hensyn til i det som gjerne ble kalt «den mannlige politikken». Bare én kvinne var blitt valgt som fast stortingsrepresentant, Karen Platou i 1921. Andelen kvinner i kommunestyrene hadde sunket fra 1,6 til 1 prosent siden 1910, det første valget da alle kvinner fikk delta. Første kommunevalg da kvinner hadde begrenset stemmerett og rett til å bli valgt, var ved valget i 1901.

Anna Sethne var formann til 1926, da Ingeborg Boye overtok. Ella Anker var generalsekretær. Kvindernes Enhetsfront drev et aktivt, utadrettet arbeid. Kjente kvinner holdt foredrag om aktuelle temaer over store deler av landet, blant dem Katti Anker Møller.

Sosialpolitisk program

Enhetsfronten formulerte et fyldig og detaljert sosialpolitisk program, som først og fremst tok for seg husmødrenes interesser. Det gjaldt for eksempel forebyggende helsearbeid, oppretting av fødehjem og mødrehjem, lovfestet morspensjon, bedre utdanning for jordmødre, innføring av elektrisitet i hjemmene og omdanning av helserådene slik at kvinner fikk plass. Det var også en del av programmet å få politiske tillitskvinner inn i partistyrene, inn i regjeringen og oppført på sikre plasser ved kommune- og stortingsvalg.

Konflikt med arbeiderkvinnenes organisasjoner

De fleste sakene kunne kvinner i alle partier slutte seg til. Kvindernes Enhetsfront presenterte seg da også som en tverrpolitisk organisasjon. Den fikk imidlertid aldri noen tilslutning fra sosialistisk hold. For Arbeiderpartiets og NKPs kvinneorganisasjoner var samarbeid med kvinner i borgerlige organisasjoner utelukket, og de agiterte aktivt mot Enhetsfronten.

En følge av dette var at Ella Anker måtte gå ut av Enhetsfronten i 1927, da hun meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Hun var på dette tidspunktet fremdeles generalsekretær, og hennes avgang betydde en svekkelse for Enhetsfronten. Den ble lagt ned ikke lenge etterpå.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder og litteratur

  • Tidsskriftet Nylænde 1924-1927.
  • Tidsskriftet Norges Kvinder 1925-1927.
  • Clayhills, Harriet (1972): Kvinner og klassekamp. Tiden, Oslo 1972.
  • Mathisen, Eva Marie (2009): ”Husmorkommunisme. Kvinnepolitikk i Norges Kommunistiske Parti i 1920-åra”, i Arbeiderhistorie.
  • Seip, Anne-Lise (1994): Veiene til velferdsstaten. Norsk sosialpolitikk 1920-1975. Gyldendal, Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg