Dikka Møller

Faktaboks

Dikka Møller
egentlig Diderikke Anette Møller, født Anker
Født
18. juni 1838, Rød herregård i Berg, Halden
Død
26. november 1912, Thorsø herregård i Torsnes, Fredrikstad
Dikka Møller, fotografert i 1872.
Av .

Artikkelstart

Dikka Møller var en norsk fredsforkjemper. Hun var den første pioneren for kvinners fredsarbeid i Norge. Hun mente at stridigheter måtte løses gjennom internasjonal lovgivning og voldgift, samtidig som landene hadde rett til nasjonalt forsvar.

Møller var med på å utgi det aller første tidsskriftet for fred, Det Norske Fredsblad (1894), stiftet den første Kvindernes Fredsforening, og var formann i Norges Fredsforening i perioden 1898–1900. Fra 1904 var hun norsk representant i Det internasjonale kvinneråds freds- og voldgiftkomité og leder av den norske komiteen under Norske Kvinners Nasjonalråd. Hun hadde et langvarig vennskap med Bjørnstjerne Bjørnson, som brukte henne som modell for Margrete Ura i skuespillet På Storhove og skrev mye av Sigurd Jorsalfar mens han var gjest hos henne sommeren 1871.

Møller var født i Halden, og var søster til Herman Anker og Christian August Anker. Hun var gift med Edvard Møller, som var herre på Thorsø herregård ved Fredrikstad. Hun ble mor til Kai Møller, stortingsmann for Venstre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg