Nylænde var et norsk feministisk tidsskrift, utgitt fra 1887 til 1927 av Gina Krog som redaktør med full redaksjonell frihet fram til hun døde i 1916, deretter av Fredrikke Mørck. Tidsskriftet ble utgitt av Norsk Kvinnesaksforening fra 1887 til 1893. Da tok Krog selv på seg utgivelsen. 

Nylænde var felles diskusjonsforum og kilde til informasjon for norske kvinneorganisasjoner. Årsberetninger og møtereferater, resolusjoner og henstillinger ble trykt, samt litteraturanmeldelser, oppfordringer til handling og debatt, og en kontinuerlig orientering om kvinnebevegelsen verden over.

Da Fredrikke Mørck overtok redaksjonen i 1916, var tidsskriftet nær ved å bli nedlagt. Den økonomiske situasjonen var svært vanskelig også i de følgende årene, og i 1927 gikk det inn.

Nylænde spilte en svært sentral rolle i utviklingen og omfanget av den tidlige organiserte norske kvinnebevegelsen og kampen for kvinnestemmerett, og tidsskriftet mestret å forene kvinnesaksinteresserte på tvers av organisatoriske og politiske skillelinjer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.