Nylænde

Forsiden av tidsskriftet Nylænde, 1. mars 1887, med innlegg av Camilla Collett.
Av .

Artikkelstart

Nylænde var et norsk feministisk tidsskrift, utgitt fra 1887 til 1927 av Gina Krog som redaktør med full redaksjonell frihet fram til hun døde i 1916, deretter av Fredrikke Mørck. Tidsskriftet ble utgitt av Norsk Kvinnesaksforening fra 1887 til 1893. Da tok Krog selv på seg utgivelsen.

Nylænde var felles diskusjonsforum og kilde til informasjon for norske kvinneorganisasjoner. Årsberetninger og møtereferater, resolusjoner og henstillinger ble trykt, samt litteraturanmeldelser, oppfordringer til handling og debatt, og en kontinuerlig orientering om kvinnebevegelsen verden over.

Da Fredrikke Mørck overtok redaksjonen i 1916, var tidsskriftet nær ved å bli nedlagt. Den økonomiske situasjonen var svært vanskelig også i de følgende årene, og i 1927 gikk det inn.

Nylænde spilte en svært sentral rolle i utviklingen og omfanget av den tidlige organiserte norske kvinnebevegelsen og kampen for kvinnestemmerett, og tidsskriftet mestret å forene kvinnesaksinteresserte på tvers av organisatoriske og politiske skillelinjer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg