Faktaboks

Mowi

tidligere (før 2018): Marine Harvest

Offisielt navn
MOWI ASA
Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Bergen
Stiftet
18.05.1992
Daglig leder
Ivan Vindheim
Styreleder
Ole Eirik Lerøy
Logo
Logo
Av .

Mowi ASA, tidligere Marine Harvest ASA, er et norsk havbrukskonsern som er verdens største oppdrettsselskap. Selskapet driver oppdrett av laks og ørret i mange land, samt kveite- og torskeoppdrett, med mer. Videreforedling av fisk skjer i Norge, Skottland, Irland, Chile, USA, Canada, Frankrike, Belgia, Polen og Nederland. Selskapet står for omtrent 20 prosent av den årlige produksjonen på verdensbasis.

Selskapet ble stiftet i 1969, men sporer sin virksomhet tilbake til 1964. Selskapet har hatt sitt nåværende navn siden 2018. I 2020 hadde selskapet en omsetning på omtrent 37,5 milliarder kroner, og 12 000 ansatte. Alf-Helge Aarskog var konsernsjef fra 2010 til 2019 og Ivan Vindheim er konsernsjef fra november 2019. John Fredriksen er største eier med en aksjepost på rundt 14,5 prosent gjennom investeringsselskapet Geveran Trading.

Historikk

Selskapets historie starter i 1964 med fiskeoppdrett på privat eiendom. I 1969 kjøpte Norsk Hydro opp 50 prosent av selskapet, før de etter kort tid byttet navn til Hydro Seafood. I 1980 kjøpte Norsk Hydro den resterende halvparten av selskapet.

I 2000 ble selskapet solgt til Nederlandske Marine Harvest, som i 2006 ble fusjonert med selskapene Pan Fish og Fjord Seafoods. Det nye selskapet fikk navnet Marine Harvest ASA, som i 2018 endret navn tilbake til Mowi, og er i dag verdens største oppdrettsselskap med rundt 20 prosent av verdensproduksjonen.

Pan Fish ble dannet i 1992 som en fortsettelse av Christiania Bank og Kreditkasses engasjement innen havbruksnæringen. Firmaet ble børsnotert i 1997, og gjorde på slutten av 1990-årene mange, og store oppkjøp. Fra 2001 skapte imidlertid lave laksepriser store problemer for selskapet, som fikk synkende omsetning. Nedgangen i omsetning førte til at selskapet måtte gjennom flere omstruktureringer, og refinansieringer frem til 2005. Bankene Nordea og DnB NOR ble da største eiere, før John Fredriksen i 2005 overtok som majoritetseier ved å kjøpe aksjeposten til Nordea. Gjennom oppkjøp av norske Aqua Farms samme år overtok Pan Fish blant annet flere oppdrettskonsesjoner, og en sjømatbedrift i Frankrike.

Marine Harvest var opprinnelig et lakseoppdrettsselskap som ble dannet 1965 i Skottland. Selskapet ble i 1999 overtatt av den nederlandske dyre- og fiskefôrprodusenten Nutreco, som slo det sammen med sin egen oppdrettsvirksomhet. Nutreco fikk i 2000 også en omfattende norsk virksomhet ved å overta fiskeoppdrettsselskapet Hydro Seafood fra Norsk Hydro, og ble med det verdens største innen fiskeoppdrett med aktiviteter i åtte land. I 2005 integrerte Nutreco og Stolt Sea Farm, som var havbruksselskapet til det norskeide familierederiet Stolt-Nielsen, sin virksomhet i det nye Marine Harvest. Dette ble i 2006 overtatt av John Fredriksen og lagt inn under Pan Fish, som etter dette ble verdens ledende oppdrettsselskap med rundt 20 prosent av verdensproduksjonen.

Fjord Seafood var opprinnelig et norsk fiskeindustrikonsern etablert i Brønnøysund i 1996 som et oppdrettsselskap. Oppdrettsvirksomheten ble i 2000 sammenslått med tilsvarende virksomhet i det familieeide Domstein-konsernet i Måløy. Senere overtok det Fjord Seafood, med Domstein som største eier, og det belgiske selskapet Pieters, og fikk produksjon av et bredt spekter sjømat med virksomhet i Norge, Island, Belgia, Nederland, Storbritannia, Frankrike, USA og Chile. I 2005 kjøpte Fredriksen seg inn som stor eier med 25 prosent, og overtok i 2006 hele Fjord Seafood og la det inn under Pan Fish. Domstein kjøpte i 2015 tilbake alle aksjene innen hvitfisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Mowi
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
03.211 Produksjon av matfisk og skalldyr i hav- og kystbasert fiskeoppdrett; 03.222 Produksjon av yngel og settefisk i ferskvannsbasert fiskeoppdrett; 10.209 Slakting, bearbeiding og konservering av fisk og fiskevarer ellers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg