Mowi

Mowi ASA (som frem til 2019 het Marine Harvest) er et norsk havbrukskonsern dannet i 2006 ved sammenslutning av oppdrettsselskapene Pan Fish og Marine Harvest og sjømatprodusenten Fjord Seafood.

Mowi er verdens største oppdrettsselskap med oppdrett av laks og ørret i mange land, også kveite- og torskeoppdrett med mer. Videreforedling av fisk skjer i Norge, Skottland, Irland, Chile, USA, Canada, Frankrike, Belgia, Polen og Nederland.

I 2017 hadde selskapet en omsetning over 200 milliarder kroner, og 13 000 ansatte. Konsernsjef var i 2010-2019 Alf-Helge Aarskog og fra november 2019 Ivan Vindheim. John Fredriksen er største eier med en aksjepost på rundt 14,5 prosent gjennom investeringsselskapet Geveran Trading.

Historikk

Pan Fish ble dannet i 1992 som en fortsettelse av Christiania Bank og Kreditkasses engasjement innen havbruksnæringen. Firmaet ble børsnotert i 1997 og gjorde på slutten av 1990-årene mange og store oppkjøp. Fra 2001 skapte imidlertid lave laksepriser store problemer for selskapet, som fikk synkende omsetning og gjennomgikk flere omstruktureringer og refinansieringer frem til 2005. Bankene Nordea og DnB NOR ble da største eiere, før John Fredriksen i 2005 overtok som majoritetseier ved å kjøpe aksjeposten til Nordea. Gjennom oppkjøp av norske Aqua Farms samme år overtok Pan Fish blant annet flere oppdrettskonsesjoner og en sjømatbedrift i Frankrike (Kritsen).

Marine Harvest er et lakseoppdrettsselskap som ble dannet 1965 i Skottland. Selskapet ble i 1999 overtatt av den nederlandske dyre- og fiskefôrprodusenten Nutreco, som slo det sammen med sin egen oppdrettsvirksomhet. Nutreco fikk i 2000 også en omfattende norsk virksomhet ved å overta fiskeoppdrettsselskapet Hydro Seafood fra Norsk Hydro, og det ble verdens største innen fiskeoppdrett med aktiviteter i åtte land. I 2005 integrerte Nutreco og Stolt Sea Farm, som var havbruksselskapet til det norskeide familierederiet Stolt-Nielsen, sin virksomhet i det nye Marine Harvest. Dette ble i 2006 overtatt av John Fredriksen og lagt inn under Pan Fish, som etter dette ble verdens ledende oppdrettsselskap med rundt 20 prosent av verdensproduksjonen.

Fjord Seafood er et norsk fiskeindustrikonsern etablert i Brønnøysund 1996 som en oppdrettsbedrift. Oppdrettsvirksomheten ble i 2000 sammenslått med tilsvarende virksomhet i det familieeide Domstein-konsernet i Måløy. Senere overtok det Fjord Seafood, med Domstein som største eier, bl.a. det belgiske selskapet Pieters og fikk produksjon av et bredt spekter sjømat med virksomhet i Norge, Island, Belgia, Nederland, Storbritannia, Frankrike, USA og Chile. I 2005 kjøpte Fredriksen seg inn som stor eier (25 prosent) og overtok i 2006 hele Fjord Seafood og la det inn under Pan Fish. Domstein kjøpte i 2015 tilbake alle aksjene innen hvitfisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg