opsjon

Opsjon, valgrett, håndgivelse, forkjøpsrett.

Faktaboks

uttale:
opsjˈon
etymologi:
av latin optio, ‘valg’

I privatretten er opsjon en avtale som gir rett til å inngå en fremtidig avtale på vilkår fastsatt på forhånd. Det kan f.eks. være et flyselskap som har bestilt fem nye fly, og samtidig har sikret seg en opsjon på ytterligere 5 fly. Leverandøren har da forpliktet seg til å inngå avtale om levering i henhold til opsjonsavtalen, dersom opsjonsinnehaveren velger å gjøre opsjonen gjeldende.

Det er i dag et organisert marked for verdipapiropsjoner. Man kan kjøpe en opsjon som gir rett til, innenfor en fastsatt frist, å kjøpe eller eventuelt selge en aksje eller et annet verdipapir til en på forhånd fastsatt kurs. Den som gir en opsjon, forplikter seg tilsvarende til å kjøpe eller selge verdipapirer til den fastsatte kursen. Se også derivat.

I folkeretten betegner opsjonsrett en rett for innbyggerne på et avstått område til innen en viss tid å erklære at de vil beholde sitt tidligere statsborgerskap, istedenfor å bli borgere av den stat området er avstått til. Den må ha særskilt hjemmel, ellers vil i prinsippet statsborgerskapet skifte i og med landavståelsen, uavhengig av befolkningens vilje. De traktater som hjemler landavståelser har imidlertid i en rekke tilfeller, av rimelige og nærliggende grunner, inneholdt forbehold om opsjonsrett for dem som berøres. Av og til har vilkåret vært at optantene forlater området og bosetter seg i den gjenværende del av sitt land. Dette kan redusere verdien av retten, også av den rett som optanten har til å beholde sin faste eiendom om ikke det motsatte er bestemt. Opsjonsklausulen har forekommet i en rekke fredstraktater helt fra Utrecht-freden i 1713.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg