Opsjon, valgrett, håndgivelse, forkjøpsrett.

I privatretten er opsjon en avtale som gir rett til å inngå en fremtidig avtale på vilkår fastsatt på forhånd. Det kan f.eks. være et flyselskap som har bestilt fem nye fly, og samtidig har sikret seg en opsjon på ytterligere 5 fly. Leverandøren har da forpliktet seg til å inngå avtale om levering i henhold til opsjonsavtalen, dersom opsjonsinnehaveren velger å gjøre opsjonen gjeldende.

Det er i dag et organisert marked for verdipapiropsjoner. Man kan kjøpe en opsjon som gir rett til, innenfor en fastsatt frist, å kjøpe eller eventuelt selge en aksje eller et annet verdipapir til en på forhånd fastsatt kurs. Den som gir en opsjon, forplikter seg tilsvarende til å kjøpe eller selge verdipapirer til den fastsatte kursen. Se også derivat.

I folkeretten betegner opsjonsrett en rett for innbyggerne på et avstått område til innen en viss tid å erklære at de vil beholde sitt tidligere statsborgerskap, istedenfor å bli borgere av den stat området er avstått til. Den må ha særskilt hjemmel, ellers vil i prinsippet statsborgerskapet skifte i og med landavståelsen, uavhengig av befolkningens vilje. De traktater som hjemler landavståelser har imidlertid i en rekke tilfeller, av rimelige og nærliggende grunner, inneholdt forbehold om opsjonsrett for dem som berøres. Av og til har vilkåret vært at optantene forlater området og bosetter seg i den gjenværende del av sitt land. Dette kan redusere verdien av retten, også av den rett som optanten har til å beholde sin faste eiendom om ikke det motsatte er bestemt. Opsjonsklausulen har forekommet i en rekke fredstraktater helt fra Utrecht-freden i 1713.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.