tyveri

Artikkelstart

Tyveri er i straffeloven definert som den handling å bortta en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen, med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved tilegnelsen (§ 321).

Straffen for tyveri er fengsel inntil to år («simpelt tyveri»). For grovt tyveri er straffen fengsel inntil seks år. Når det skal avgjøres om tyveriet er grovt, skal det særlig legges vekt på om tyveriet er forøvet fra privat bolig eller fra person på offentlig sted, om gjerningsmannen har vært forsynt med våpen eller liknende, om tyveriet gjelder en betydelig verdi (i praksis over 100 000 kroner) eller om gjerningen av andre grunner er av særlig farlig eller samfunnsskadelig art (§ 322).

Tyveri betegnes som lite tyveri etter straffeloven § 323 – tidligere kalt naskeri – når straffskylden på grunn av de stjålne gjenstanders ubetydelige verdi (i praksis under 5 000 kroner), og forholdene for øvrig må regnes for liten. Straffen for lite tyveri er bøter.

Med gjenstand menes også elektrisk energi eller annen energi. Gjenstanden må ikke være eierløs. Dersom den er det, kan det ikke rammes som tyveri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg