Jersey

Faktaboks

Uttale
dʒˈə:zi
Flagg

Artikkelstart

Jersey er en øy i Den engelske kanal, den største og sørligste av Kanaløyene. Øya ligger 20 kilometer vest for Normandies kyst og har et areal på 116 kvadratkilometer. Den hadde 100 080 innbyggere i 2014.

Øya utgjør en egen administrativ enhet (bailiwick), og er underlagt britisk kronbesittelse. Hovedstad og største by er Saint Helier. Fransk og engelsk er offisielle språk.

Jerseys økonomi er basert på finansielle tjenester og turisme. Det milde klimaet og handel fritatt for merverdiavgift har gjort øya til et populært feriested, og et lavt skattenivå har trukket til seg mange velstående innflyttere, vesentlig fra Storbritannia. Null prosent bedriftsskatt, manglende internasjonalt samarbeid mot skatteunndragelse og «urettferdige og uproduktive skatteinsentiver» tiltrekker seg enorme beløp fra utlandet hvert år.

Øya har en del eksport av grønnsaker, særlig tidligpoteter og tomater, og en del håndverksproduksjon, blant annet keramikk og strikkevarer (jersey). Husdyrbruket står høyt (jersey-fe).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg