Frontline

Artikkelstart

Frontline Ltd. er et av verdens største tankskiprederier for transport av råolje og raffinerte oljeprodukter. Flåten bestod i 2020 av 22 VLCC-skip, 29 skip av typen Suezmax og 20 LR2/Aframax-skip, med en samlet lastekapasitet på over 13 millioner dødvekt tonn.

Den norske skipsrederen John Fredriksen (f. 1944) er største aksjonær i selskapet gjennom familieselskapet Hemen Holding. Frontline er derfor børsnotert både i Oslo og New York og har kontorer blant annet i Oslo, London og Singapore. Fredriksens shippingvirksomhet er hovedsakelig konsentrert rundt hovedselskapene Frontline Ltd., SFL Corporation Ltd. og Golden Ocean Group Ltd., som sammen med annen virksomhet eier eller disponerer en anslått flåte på mellom 350–400 fartøyer.

Historikk

Frontline har røtter fra 1984 da virksomheten ble etablert i Stockholm under navnet Frontline AB. Gjennom systematisk aksjeoppkjøp frem til november 1996 ble aksjemajoriteten i selskapet overtatt av det nederlandske holdingsselskapet Hemen Holding BV, kontrollert av John Fredriksen. Selskapets driftsdel ble flyttet til Oslo og eierselskapet ble registrert i Bermuda. I 1998 fusjonerte Frontline AB med det britiske Bermuda-registrerte rederiet London & Overseas Freighters Ltd. (LOF) og LOF ble omdøpt til Frontline Ltd. og er selskapet slik vi kjenner det i dag.

Gjennom en rekke overtagelser og kjøp av nybygg og annenhånds tonnasje de følgende årene, ble Frontline verdens største tankrederi, blant annet ved overtagelsen av det svenske rederiet ICB Shipping AB i 1999, som hadde en av verdens største tankflåter av typen VLCC (Very Large Crude Carrier) og Suezmax. Fredriksens private holdingselskap World Shipholding overtok aksjemajoriteten i tank- og gasskiprederiet Osprey Maritime Ltd. i 2000 og samme år ble også det canadiske tankrederiet Golden Ocean Group innlemmet i Frontline.

I oktober 2003 etablerte Fredriksen det heleide Bermuda-registrerte datterselskapet Ship Finance Ltd., i utgangspunktet et rent tankskipsrederi, men i 2019 ble navnet endret til SFL Corporation Ltd., og selskapet hadde i 2020 en flåte bestående av mer enn 80 skip i segmentet tørrbulk, tank, container og offshore. I desember 2004 ble Golden Ocean Group fisjonert ut av Frontline og Bermuda-registrert, og gjennom sine datterselskaper eier og driver Golden Ocean Group Ltd. en flåte bestående av 78 tørrbulkskip.

Nedgangstider i tankskipmarkedet i begynnelsen av 2012 førte til en restrukturering av Frontline Ltd. Med finansiell støtte fra selskapets største aksjonær Hemen Holding, ble selskapet Frontline 2012 Ltd. etablert og 15 skip fra Frontline Ltd. ble kjøpt av det nyetablerte selskapet. Eldre tonnasje ble solgt unna og det ble investert i nybygginger innen segmentene tørrbulk, råolje, gass og raffinerte produkter. I 2014 inngikk Frontline 2012 Ltd. et tørrbulksamarbeid med Bermudaselskapet Knightsbridge Shipping Ltd. og i 2015 ble Knightsbridge Shipping Ltd. innfusjonert i Golden Ocean Group Ltd., som ble tilført en flåte på 43 tørrbulkskip. I november 2015 ble Frontline 2012 Ltd. et heleid datterselskap av Frontline Ltd. etter en fusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg