Bilde fra Lagos Island ved innseilingen til Lagos.

. fri

Lagos, største by i Nigeria, ved Guineabukta, delvis på de to øyene Lagos Island og Iddo mellom Beninbukta og Lagoslagunen, utgjør et administrativt område på 3 345 km². Storbyområdet har 13 123 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Lagos er en av de største byene i tropisk Afrika. Byen er et administrasjonssenter og en viktig havneby med en stor andel av landets utenrikshandel. De forskjellige bydelene er bundet sammen av broer og veier bygd på demninger. Fastlandsdelen Apapa har, sammen med Tin Can Island, moderne havner som avlaster havnen i selve byen. Apapa er også utgangspunkt for jernbanen nordover til Kano og Nguru. Her ligger også mesteparten av industrien: næringsmiddel-, tekstil-, sko-, såpe-, karosseri- og sementfabrikker. Den internasjonale lufthavnen ligger nord for Lagos, i delstatshovedstaden Ikeja. Lagos er sete for universitet (grunnlagt 1962), Nigerias nasjonalmuseum og nasjonalbiblioteket.

Lagos Island ble befolket i midten av 1600-tallet, og ble et blomstrende senter for slavehandelen. Byen kom under britisk kontroll i 1861, og var 1866–74 del av Britisk Vest-Afrika, senere Gullkysten, før området i 1906 ble innlemmet i Sør-Nigeria. Lagos var Nigerias hovedstad fra 1914 (fra 1954 som føderalt distrikt) til 1975, da Abuja ble utpekt som hovedstad. Lagos opprettholdt i en overgangsperiode mange av hovedstadsfunksjonene, men de fleste av disse er nå flyttet til Abuja. Byen sliter med sterk vekst, store pressproblemer og vanskelige trafikkforhold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.