Theatercaféen

Theatercaféen er et av hovedstadens mest tradisjonsrike serveringssteder, og ligger i første etasje av Hotel Continental, på hjørnet av Stortingsgata og Klingenberggata.
Av /VG/NTB Scanpix.
Inne på Theatercaféen i 1940.
Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Theatercaféen er en restaurant i Oslo, som ligger i første etasje av Hotel Continental, tvers over gaten for Nationaltheatret.

Theatercaféen åpnet sammen med hotellet i desember 1900, året etter åpningen av Nationaltheatret. Theatercaféen er et av Oslos mest berømte og tradisjonsrike serveringssteder, og har i alle år siden åpningen vært tilholdssted for byens kunstnere og sosietet.

Portrettene på Theatercaféen

En av Theatercaféens mange særegenheter er de mange tegnede portrettene av restaurantens berømte stamgjester som pryder veggene. Grunnleggeren av Hotel Continental og Theatercaféen, Caroline Boman Hansen, mente at for å skape et stamsted, må man la prominente gjester prege det i sin ettertid. Stamgjester og kulturpersonligheter har derfor blitt tegnet og fått sin plass på veggene i Theatercaféen siden 1924, da et par portretter som Henrik Lund hadde tegnet av stamgjester, kom opp.

De fleste portrettene er tegnet av Gøsta Hammarlund, Pedro og Uf Aas. Ellers finnes arbeider av Finn Graff, Nils Aas, Per Palle Storm, Arne Raknes, Knut Hermod Knudsen, Kristoffer Sinding-Larsen, Yukon Gjelseth, Odd Nerdrum og Arne Nøst.

Det er bare de aller fremste kulturpersonlighetene som får sitt bilde hengende der, blant andre Olaf Bull, Toralv Maurstad, Sven Elvestad, Herman Wildenvey, og mange skuespillere fra Nationaltheateret. I 1986 fikk Erik Bye, Lalla Carlsen og Wenche Foss æren. Ari Behn og Bjarte Hjelmeland ble hedret med sitt bilde i 2016, og fikk sin plass på hver sin side av André Bjerke. De som er tegnet og henger på veggene i Theatercaféen, får gratis mat, men ikke drikke.

Kriteriene for å bli valgt er at personen må være en stamgjest ved Theatercaféen eller Hotel Continental og være en kulturpersonlighet i samtiden. En stor andel av de portretterte er skuespillere og teaterfolk samt forfattere, kritikere og litteratur- og kunsthistorikere, men også billedkunstnere, musikere, komponister, journalister og andre pressefolk. Blant Hotel Continental og Theatercaféens egne folk er hovmester Axel Berg og tidligere eier og direktør Ellen Brochmann portrettert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg