Elizabeth Norberg-Schulz

Faktaboks

Elizabeth Norberg-Schulz
Født
27. januar 1959, Oslo
Elizabeth Norberg-Schulz er en av Norges fremste sopraner. Bildet er fra 2004, da hun ble utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin utøvelse av sangkunsten.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Elizabeth Norberg-Schulz er en norsk sopran med en betydelig karriere på de største internasjonale operahus og festivaler. Hun er også en ettertraktet sangpedagog både i Norge og i sitt nåværende hjemland Italia.

Studier

Norberg-Schulz viste tidlig et betydelig sangtalent og ble allerede som elleveåring anbefalt av Anne Brown å satse på klassisk sang. Ved siden av å synge og spille piano var hun med i NRKs Jentekor og i Elisabeth Gordings barneteater.

Femten år gammel kom hun inn ved Santa Cecilia-konservatoriet i Roma, det første året som pianist fordi de ikke slapp inn så unge sangere. Året etter fikk hun begynne med sangstudier der under ledelse av Rosina Vedrani Laporta, som hun studerte med i ti år. Ved siden av sangstudiene fullførte hun videregående skole i Roma og tok mellomfagseksamen i klaver. Hovedfagseksamen i sang tok hun i 1981. Hun har senere studert med Hans Hotter, Peter Pears og Elisabeth Schwarzkopf.

Debut og karriere

Elizabeth Norberg-Schulz som Mimi
Av /Den Norske Opera & Ballett.
Elisabeth Norberg-Schulz som Mimi
Av /Den Norske Opera & Ballett.

I 1982 til 1986 var Norberg-Schulz ansatt i det italienske radiokoret (RAI). Hennes gjennombrudd kom etter at hun vant 1. pris i den internasjonale sangkonkurransen i Spoleto, der en del av premien var rollen som Gilda i Rigoletto av Giuseppe Verdi ved byens operahus, der hun også fikk tittelrollen i Lucia di Lammermoor av Gaetano Donizetti året etter.

Fra 1985 til 2015 arbeidet hun som frilans opera- og konsertsanger og opparbeidet en stor internasjonal karriere. Hun debuterte på La Scala i Milano i 1986, der hun gradvis fikk utvikle sitt talent innen det lyriske sopranfaget, og hvor hun hadde regelmessige engasjementer frem til 2000.

I denne perioden gjorde hun seg også sterkt gjeldende i Norge, med gjesteopptredener på blant annet Festspillene i Bergen. Hennes debut på Den Norske Opera fant sted i 1988, i Lucia di Lammermoor. Hun besøkte siden Oslo i store roller som Mimi i La Bohème (Giacomo Puccini), Michaela i Carmen (Georges Bizet) og Sophie i Rosenkavaleren (Richard Strauss). Sistnevnte ble overført på NRK 1 i 2007.

I perioden 1988 til 1998 var hun også knyttet til Wiener Staatsoper, der hun i 1992 fikk stor oppmerksomhet som Luciano Pavarottis motspiller i rollen som Adina i Elskovsdrikken (Gaetano Donizetti). De to hadde senere flere opptredener sammen.

I 1991 debuterte hun som Liu i Turandot (Puccini) på Royal Opera House i London. Året etter fant hennes USA-debut sted ved Lyric Opera of Chicago i 1992, som Oscar i Maskeballet (Giuseppe Verdi). Den førte til en invitasjon til The Metropolitan Opera i New York i samme rolle i 1995. Hennes internasjonale karriere fikk deretter utspille seg på de helt store operascener og festivaler som Salzburg-festspillene og Glyndebourne Opera Festival, og hun samarbeidet med dirigenter som Riccardo Muti, Claudio Abbado, Sir Georg Solti og Aldo Ceccato.

Som Sophie i Rosenkavaleren sammen med Randi Stene som Octavian på Den Norske Opera
Elisabeth Norberg-Schulz som Sophie
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Undervisning og annen virksomhet

Siden 1995 har Norberg-Schulz vært aktiv som pedagog. Hun begynte med privatelever i Roma, men har etter hvert utvidet virksomheten som time- og gjestelærer ved Kunsthøgskolen i Oslo avd. Operahøgskolen, NTNU i Trondheim og Grieg-akademiet i Bergen og en rekke konservatorier i Italia, Japan og Libanon. Hun har ledet kurs i både Norge og Italia og ble i 2006 ansatt som professor i sang ved Universitetet i Stavanger. Siden 2018 har hun også vært lærer og coach ved Operahuset i Roma.

I årene 2005–2010 var hun kunstnerisk leder for Oslo Opera Festival, og i 2006–2010 hadde hun tilsvarende stilling for Kirsten Flagstad Festival på Hamar. Hun sitter i styret for Opera Rogaland.

Viktigste roller

Solistpartier

Priser

  • Commander of the Italian Republic (Republikken Italias fortjenstorden), 2006
  • Verdi Prize, 2006
  • St. Olavs Orden, 2004
  • Minervaprisen, 2004
  • Grieg-prisen, 1993
  • Kritikerprisen, 1992
  • Fanny Elstaprisen, 1992
  • Den Norske Hypotekforenings pris, 1988
  • 1. pris i operakonkurranse i Spoleto, Italia, 1986

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg