Riccardo Muti

Faktaboks

Riccardo Muti
Uttale
mˈuti
Født
28. juli 1941, Napoli, Italia
Foto fra 2013.

Artikkelstart

Riccardo Muti er en italiensk dirigent, en av sin generasjons mest profilerte med et stort repertoar innen opera og orkestermusikk og med mange plateinnspillinger. Han er siden 2010 musikksjef ved Chicago Symfoniorkester og er gjestedirigent ved flere ledende orkestre og operahus.

Muti er kunstnerisk ansvarlig for ungdomsorkesteret Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, som han etablerte i 2004 og som har tilhold i Ravenna og Piacenza.

Muti har mottatt en rekke utmerkelser og æresdoktorater i flere land. Han ble i 2011 den andre mottakeren (etter tenoren Placido Domingo) av den svenske Birgit Nilsson-prisen.

Bakgrunn

Muti er født i Napoli. Han er oppvokst der og i den mindre byen Molfetta ved Adriaterhavet.

Muti studerte med piano som instrument ved konservatoriet i Napoli, og siden direksjon ved Giuseppe Verdi-konservatoriet i Milano med Antonio Votto som lærer. Han hadde i tillegg Nino Rota som lærer i komposisjon, og denne var en viktig støttespiller da Muti startet sin karriere.

Karriere

Muti vant førstepris i den internasjonale Guido Cantelli-konkurransen for dirigenter i 1967. Deretter gjorde han kometkarriere ved ledende musikkinstitusjoner i flere land. Det første engasjementet var som musikksjef ved Maggio Musicale-festspillene i Firenze i 1968, en stilling han hadde til 1979.

Muti dirigerte Wienerfilharmonien første gang ved Festspillene i Salzburg i 1971, og har siden vært en sentral profil ved festspillene, ikke minst med operaer av Wolfgang Amadeus Mozart. Han har også vært en av de mest benyttede gjestedirigentene i Wienerfilharmoniens konsertsesong, og har ledet orkesteret i den berømte Nyttårskonserten i Wien seks ganger, første gang i 1993 og foreløpig siste gang i 2021.

Muti gjestet Philharmonia Orchestra i London, som da kalte seg New Philharmonia Orchestra, første gang i 1972. Året etter ble han den første sjefdirigenten her etter at Otto Klemperer-epoken var over. Han beholdt denne posisjonen til 1982 og gjorde et stort antall plateinnspillinger med orkesteret.

Etter å ha vært gjestedirigent for Philadelphia-orkesteret noen sesonger, var Muti sjefdirigent og kunstnerisk leder her i årene 1980–1992. Han fikk dermed ansvaret med å føre orkesteret videre etter at den lange epoken med Eugene Ormandy var over. Han ble populær og gjorde kritikerroste plateinnspillinger, men enkelte kommentatorer hevdet at han ikke holdt den karakteristiske store og rike klangen til dette berømte orkesteret i hevd.

I 1986 ble Muti førstedirigent ved La Scala-operaen i Milano. Her ledet han oppsetninger i klassisk italiensk repertoar, ikke minst av Giuseppe Verdi, men også av sjeldnere oppførte komponister som Luigi Cherubini og Gaspare Spontini. Tiden ved La Scala endte i konflikter. Musikerne og de øvrige ansatte valgte å erklære sin mistillit til Muti, noe som førte til hans definitive avskjed i 2005.

Muti har hatt en omfattende karriere som gjestedirigent ved flere av de mest berømte orkestrene, som Berlinfilharmonien, New York-filharmonien og de italienske orkestrene. Han har ledet en rekke operaforestillinger ved Wiener Staatsoper.

Innspillinger

Riccardo Muti har vært en svært flittig grammofondirigent med et repertoar av både opera og orkestermusikk. Særlig med La Scala-orkesteret og Philharmonia Orchestra har han gjort innspillinger av italiensk opera, blant annet av elleve av Giuseppe Verdis operaer fra Nabucco til Aida, og dessuten operaer av Gaspare Spontini, Luigi Cherubini, Vincenzo Bellini og Gaetano Donizetti.

Han har spilt inn alle de mest kjente operaene av Wolfgang Amadeus Mozart, blant annet med Wienerfilharmonikerne.

Muti har ledet innspillinger av samtlige symfonier av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert og Johannes Brahms, dessuten verker av en rekke av de øvrige tysk-østerrikske klassikerne som Anton Bruckner og Gustav Mahler. Han har også spilt inn atskillig russisk musikk, blant annet samtlige av symfoniene til Pjotr Tsjajkovskij.

Utgivelser

Muti utga selvbiografien Riccardo Muti: Prima la musica, poi le parole i 2010 (engelsk utgave, Riccardo Muti: An Autobiography: First the Music, Then the Words, 2011).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rodriguez-Peralta, Phyllis: Philadelphia Maestros — Ormandy, Muti, Sawallisch, 2006, isbn 978-1592134878, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg