Riccardo Muti

Faktaboks

Riccardo Muti
uttale:
mˈuti
født:
28. juli 1941, Napoli, Italia
Foto fra 2013.

Riccardo Muti er en italiensk dirigent, en av sin generasjons mest profilerte med et stort repertoar innen opera og orkestermusikk og med mange plateinnspillinger. Han er siden 2010 musikksjef ved Chicago Symfoniorkester og er gjestedirigent ved flere ledende orkestre og operahus.

Muti er kunstnerisk ansvarlig for ungdomsorkesteret Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, som han etablerte i 2004 og som har tilhold i Ravenna og Piacenza.

Muti har mottatt en rekke utmerkelser. Han ble i 2011 den andre mottakeren (etter tenoren Placido Domingo) av den svenske Birgit Nilsson-prisen.

Bakgrunn

Muti er født i Napoli. Han er oppvokst der og i den mindre byen Molfetta ved Adriaterhavet.

Han studerte med piano som instrument ved konservatoriet i Napoli og siden direksjon ved Giuseppe Verdi-konservatoriet i Milano med Antonio Votto som lærer.

Han har også studert komposisjon med Nino Rota som lærer.

Karriere

Muti vant førstepris i den internasjonale Guido Cantelli-konkurransen for dirigenter i 1967 og gjorde deretter en kometlignende karriere ved ledende musikkinstitusjoner. Han ble musikksjef ved Maggio Musicale-festspillene i Firenze i 1968 og satt i denne stillingen til 1979. Han dirigerte ved Festspillene i Salzburg første gang i 1971, og har siden vært en meget sentral profil her, ikke minst med operaer av Wolfgang Amadeus Mozart.

Muti gjestet Philharmonia Orchestra i London (daværende New Philharmonia Orchestra) første gang i 1972, og året etter ble han den første sjefdirigenten her etter at Otto Klemperer-epoken var over. Han beholdt denne posisjonen til 1982 og gjorde et stort antall plateinnspillinger med orkesteret.

Etter å ha vært gjestedirigent noen sesonger, var Muti sjefdirigent og kunstnerisk leder for Philadelphia-orkesteret i årene 1980–1992. Han fikk dermed ansvaret med å lede orkesteret videre etter at den lange epoken med Eugene Ormandy var over. Her ble han populær og gjorde kritikerroste plateinnspillinger, men enkelte kommentatorer hevdet at han ikke holdt den karakteristiske store og rike klangen til dette berømte orkesteret i hevd.

I 1986 ble Muti fast dirigent ved La Scala-operaen i Milano. Her ledet han oppsetninger i klassisk italiensk repertoar, ikke minst av Giuseppe Verdi, men også av sjeldnere oppførte komponister som Luigi Cherubini og Gaspare Spontini. Tiden ved La Scala endte i konflikter. Musikerne og de øvrige ansatte valgte å erklære sin mistillit til Muti, noe som førte til hans definitive avskjed i 2005.

Muti har jevnlig gjestedirigert ved flere av de mest berømte orkestrene, som Berlinfilharmonien, Wienerfilharmonien og New York-filharmonien. Han har ledet en rekke forestillinger ved Wiener Staatsoper og har ledet Wienerfilharmonien i den berømte Nyttårskonserten fem ganger, første gang i 1993.

Innspillinger

Riccardo Muti har vært en svært flittig grammofondirigent med et repertoar av både opera og orkestermusikk. Særlig med La Scala-orkesteret og Philharmonia Orchestra har han gjort innspillinger av italiensk opera, blant annet av elleve av Giuseppe Verdis operaer fra Nabucco til Aida, og dessuten operaer av Gaspare Spontini, Luigi Cherubini, Vincenzo Bellini og Gaetano Donizetti. Han har spilt inn alle de mest kjente operaene av Wolfgang Amadeus Mozart, blant annet med Wienerfilharmonikerne.

Muti har også ledet innspillinger av samtlige symfonier av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert og Johannes Brahms, dessuten verker av en rekke av de øvrige tysk-østerrikske klassikerne som Anton Bruckner og Gustav Mahler.

Han har også spilt inn atskillig russisk musikk, blant annet samtlige av symfoniene til Pjotr Tsjajkovskij.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rodriguez-Peralta, Phyllis: Philadelphia Maestros — Ormandy, Muti, Sawallisch, 2006, isbn 978-1592134878, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg