Royal Opera House
Av /Shutterstock.
Antonio Pappano, 2017

Antonio Pappano har vært musikksjef ved Covent Garden-operaen siden 2002.

Av /IMG Artists.

Covent Garden-operaen, egentlig Royal Opera House, er hovedscene for opera i London og nasjonalopera for Storbritannia, og den regnes som en av verdens ledende operascener. Musikksjef fra 2002 er Antonio Pappano.

Faktaboks

Uttale
kˈåvənt gˈa:dən
Også kjent som

Royal Opera House

Den nåværende institusjonen Royal Opera House (forkortet ROH) ble etablert i 1946. Men dagens operahus er det tredje i rekken på dette stedet, og Covent Garden-operaen har vært Londons hovedscene for opera siden 1847.

I dagligtale benevnes operaen etter området Covent Garden, som igjen har navn etter en klosterhage (convent garden) som lå her. Da det første teatret ble bygget, var hagen omgjort til et grønnsakmarked, og dette lå inntil operaen helt til 1974.

Operahuset

Operahuset rommer 2256 publikummere. Det er oppført etter tegninger av arkitekten Edward Middleton Barry og ble innviet 15. mai 1858. Det har blitt modernisert flere ganger.

I tidsrommet 1997–1999 ble det foretatt en omfattende og delvis privatfinansiert om- og nybygging ved arkitektene Jeremy Dixon og Edward Jones. Teatersalen ble grundig restaurert og arealene rundt ble stort sett bygget opp på nytt.

Historikk

Opprinnelsen til teatervirksomheten i Covent Garden er et kongelig patent på teaterforestillinger, utstedt av Karl 2 til William Davenant i 1662.

Det første teatret

George Friderich Händel
Georg Friedrich Händel var en tid sjef ved Covent Garden-operaen, og sju av hans operaer ble uroppført her i årene 1734–1737. Portrett av Händel, malt rundt 1726–1728.
Av /National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

John Rich, som hadde tjent gode penger på Tiggeroperaen av John Gay, lot bygge det første teatret her. Det fikk navnet Theatre Royal og åpnet 7. desember 1732.

Ved dette teatret ble det i hovedsak gitt skuespill, men det hadde også opera og ballett. Georg Friedrich Händel var en tid sjef, og sju av hans operaer ble uroppført her i årene 1734–1737. Dette første teatret brant ned 20. september 1808.

Det andre teatret

Det andre teatret var bygget etter tegninger av arkitekten Robert Smirke, og ble innviet 18. september 1809 med en forestilling av Shakespeares Macbeth.

Teaterlovgivningen av 1843 avskaffet de gamle privilegiene, og dette førte til at Covent Garden-teatret gikk over til opera. Man hentet sangere og musikere fra Londons tidligere operascene Her Majesty’s Theatre, og gjenåpnet 6. april 1847 under navnet Royal Italian Opera med Semiramide av Rossini.

Covent Garden-operaen har siden vært Londons hovedscene for opera og ballett. Dette andre teatret brant imidlertid ned 5. mars 1856.

Det tredje teatret

Det tredje og nåværende teatret åpnet 15. mai 1858 med Hugenottene av Meyerbeer.

Fra 1888 organiserte impresarioen Augustus Harris virksomheten. På denne tiden ble all opera i London sunget på italiensk, men Harris begynte med forestillinger på originalspråket. I 1892 kom en serie med operaer av Richard Wagner, blant annet Der Ring des Nibelungen. Forestillingene ble ledet av Gustav Mahler. Huset skiftet samme år navn fra Royal Italian Opera til det nåværende Royal Opera House.

Av stor betydning inn i det 20. århundre ble dirigenten Thomas Beecham, som var velstående og bidro til å finansiere operasesongene. Operahuset var stengt under første verdenskrig og brukt som lager av det britiske forsvaret, men mellomkrigstiden ble en gullalder. Blant de mange berømte solistene som sang her, var Kaja Eide Norena og Kirsten Flagstad.

Under andre verdenskrig ble operahuset stengt og brukt til dansetilstelninger. Etter krigen ble virksomheten reorganisert med statsstøtte, og operaen gjenåpnet 20. februar 1946 under den betydelige musikksjefen Karl Rankl. Forestillingene ble til å begynne med sunget på engelsk, men man forlot dette prinsippet etter et par sesonger.

Covent Garden-operaen overtok Sadler’s Wells-balletten, som var et ledende ballettkompani og som i 1956 fikk navnet Royal Ballet.

Royal Opera House har beholdt sin posisjon som en av verdens ledende operascener. Etter Rankl har huset hatt de betydelige musikksjefene Rafael Kubelík i 1955–1958, Georg Solti i 1961–1971, Colin Davis i 1971–1986 og Bernard Haitink i 1987–2002.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg