Glyndebourne, engelsk operafestspill, etablert i 1934, holder til på en landeiendom av samme navn nær Lewes i East Sussex. Festivalsjef fra 2000 er Gus Christie, som er sønnesønn av grunnleggerne John Christie og Audrey Mildmay. Musikksjef fra 2014 er Robin Ticciati.

Virksomheten er todelt. Selve festspillene, Glyndebourne Festival Opera, arrangeres fra mai til august hvert år og består av seks oppsetninger. Glyndebourne Tour, som ble etablert i 1967, bringer i oktober et utvalg oppsetninger til et antall britiske byer. 

Det nåværende operahuset er det andre i rekken. Det ble innviet 28. mai 1994, på dagen 60 år etter det første og med den samme operaen, Figaros bryllup av Wolfgang Amadeus Mozart. Huset er oppført etter tegninger av arkitekten Michael Hopkins og har over 1200 sitteplasser.

Som festivalorkestre benyttes London Philharmonic Orchestra  og Orchestra of the Age of Enlightenment

Glyndebourne Festival Opera ble startet i 1934 av godseieren John Christie og hans kone Audrey Mildmay, som var operasanger. De fikk bygget et teater på sin eiendom, opprinnelig med bare 300 sitteplasser, men senere utvidet i flere omganger. Festspillene i Bayreuth og Salzburg tjente som inspirasjon.

Den første festivalen åpnet 28. mai 1934 med en forestilling av Mozarts Figaros bryllup. Glyndebourne ble raskt kjent for sine gode Mozart-forestillinger under ledelse av dirigenten Fritz Busch og regissøren Carl Ebert. De første sesongene hadde mange utøvere som var flyktninger fra Nazi-Tyskland. Ivar F. Andresen var også et trekkplaster.

Festivalen utviklet snart en karakteristisk atmosfære preget av engelsk landlig idyll, med måltider i friluft. Rudolf Bing var en betydelig daglig leder frem til 1949. Royal Philharmonic Orchestra var festivalorkester 1946–1964.

Repertoaret ble gradvis utvidet under de betydelige musikksjefene Vittorio Gui 1952–1963, John Pritchard 1964–1977, Bernard Haitink 1978–1988, Andrew Davis 1989–2000 og Vladimir Jurowski 2001–2013.

Stiftelsen Glyndebourne Festival Society ble etablert i 1952 for å sikre videre finansiering. Sønnen George Christie overtok ledelsen etter John Christies død i 1962. 

Glyndebourne har tradisjonelt benyttet seg av unge dirigenter og sangere, og for mange har institusjonen vært et springbrett til en videre karriere. Blant de norske som har hatt hovedroller her kan nevnes Ragnar UlfungKnut Skram og Frode Olsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.