Elskovsdrikken, komisk opera i to akter av Gaetano Donizetti, libretto av Felice Romani, etter A. E. Scribes libretto til D. F. Aubers Le philtre. Oppført første gang på Teatro della Conobbiana i Milano 12. mai 1832.

Handlingen foregår i Italia på 1800-tallet.

Den hederlige bondegutten Nemorino er forelsket i den rike Adina, men våger ikke å fortelle henne det. Adina forteller historien om Tristan og Isolde og om elskovsdrikken som førte dem sammen. Adina klager over at det ikke lenger finns en slik drikk som kan påvirke mennene.

Opp på scenen kommer en tropp med soldater under befal av sersjant Belcore. Han og Adina viser tydelig interesse for hverandre. Samtidig kommer kvakksalveren Dulcamera med sine ”trylledrikker” som imidlertid ikke er annet enn billig vin. Nemorino drikker av vinet og blir nokså omgående beruset – samtidig også djervere. Soldatene gis ordre om å marschere videre mens sersjanten nærmest omgående vil gifte seg med Adina. Nemorino er for påseilet til å gjøre noe som helst for å forhindre giftemålet.

Nemorino lar seg verve til soldat i troppen og kjøper seg mere av Dulcamaras ”trylledrikk” for pengene han fikk da han ble ansatt som soldat. Påpvirket av vinet avbryter han giftemålet med å rave runt og geberde seg og skryte høylytt om seg selv. Adina har imidlertid klart å frikjøpe Nemorino fra militærtjenesten. Etter en hel del kompliserte og innviklede scener i handlingen, faller Nemorino og Adina i armene på hverandre. Allt får en lykkelig slutt. Dulcamera selger resten av sine sine flasker med trylledrikk, mens sersjanten trekker på skuldrene av det hele – «verden er jo likevel full av kvinner». Dermed drar han ut i krigen. 

  • Quanto è bella (Nemorino)
  • Chiedi all’aura lusinghiera (Adina og Nemorino)
  • Udite, udite, o rustici (Dulcamera)
  • Una furtiva lagrima (Nemorino)
  • Prendi, prendi, per me sei libero (Adina)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.