Don Pasquale

Gaetano Donizetti. Samtidig portrettegning.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Don Pasquale, opera buffa (komisk opera) i tre akter av Gaetano Donizetti.

Faktaboks

Uttale
dån paskuˈale

Librettoen var opprinnelig av Giovanni Ruffini, men omarbeidet så meget av Donizetti selv at Ruffini ønsket at hans navn ikke skulle settes i forbindelse med librettoen. Opprinnelig var det Michele Accursi som hadde tatt kontakt med Ruffini for å få ham til å skrive en libretto for Donizetto. Librettoen ble derfor publisert av Casa Ricordi under initialene «M.A.» (Michele Accursi) ettersom Accursi hadde overført librettorettighetene til Ricordi, men med forbud om at hans navn skulle settes i forbindelse med librettoen.

Uroppførelsen fant sted på Théâtre Italien i Paris 3. januar 1843. Dirigent var Théophile Tilmant og hovedrollene ble sunget av Luigi Lablache (Don Pasquale), Antonio Tamburini (Malatesta), Giulia Grisi (Norina) og Giovanni Mario (Ernesto) – alle fremtredende sangere i buffofaget på denne tiden.

Personer

  • Don Pasquale (bass)
  • Ernesto, Don Pasquales nevø (tenor)
  • Norina, Ernestos forlovede (sopran)
  • Dr. Malatesta (baryton)
  • Notar (bass)
  • Kor av tjenere

Handling

Handlingen foregår i Rom rundt 1750.

Første akt

Don Pasqaule er en gjerrig gammel ungkar som ønsker seg en kone, men uten at han har noen bestemt i tankene. Hans nevø, Ernesto, elsker den unge enken Norina og vil gifte seg med henne, men Don Pasquale motsetter seg dette av all kraft og truer med å gjøre Ernesto arveløs. Dr. Malatesta som er Don Pasqules lege og venn, ønsker derimot å hjelpe det unge paret samtidig som han vil gi Don Pasquale en lærepenge. Malatesta forslår derfor at Don Pasquale skal gifte seg med hans ”søster” og ordner derfor et ”bryllup” med Norina forkledd som brud.

Andre akt

Seremoniene begynner og Norina spiller perfekt den blyge unge piken. Men så snart bryllupsseremonien er over blir tonen en helt annen. Norina forvandles til en riktig kjeftesmelle og gjør Don Pasquales liv til et sant helvete.

Tredje akt

Don Pasquale som er drevet nesten til vanvidd, bønnfaller Malatesta om å bli befriet fra Norina. Malatesta foreslår derfor at Ernesto skal overta Norina i stedet. Don Pasquale innser nå at man har gjort narr av ham, han går med på Malatestas forslag og alt ender lykkelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg