Elisabeth Schwarzkopf

Faktaboks

Elisabeth Schwarzkopf
Olga Maria Elisabeth Friederike Schwarzkopf
Uttale
ʃvˈarts-
Født
9. desember 1915, Jarotschin, Preussen, Tyskland (nå Polen)
Død
3. august 2006, Schruns, Østerrike
Elisabeth Schwarzkopf var en av 1900-tallets store sopraner, både som operasanger, konsertsanger og plateartist.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Elisabeth Schwarzkopf var en av 1900-tallets store sopraner, både som operasanger og som konsertsanger. Hun ble betraktet som en av sin tids fremste tolkere av Mozart, Richard Strauss og tyske lieder. Hun hadde også en betydelig karriere som plateartist.

Utdannelse og debut

Schwarzkopf ble født i Jarotschin i Prøyssen, som etter andre verdenskrig ble innlemmet i Polen. Hun viste tidlige et betydelig musikalsk talent, men hadde planlagt å studere medisin. Etter at hennes far måtte forlate sin stilling for å ha nektet Nazist-partiet å avholde møte på skolen han var rektor på, var ikke lenger et universitetsstudium innen rekkevidde for datteren. Hun begynte derfor å studere ved musikkhøyskolen i Berlin i 1934. Hun hadde sin debut ved Berliner Staatsoper i 1938. I 1940 fikk hun kontrakt med Deutsche Opern i samme by, der en forutsetning for ansettelsen var medlemskap i Nazi-partiet. Hun måtte leve med at hennes forhold til nazismen ble gjenstand for oppmerksomhet livet gjennom.

I 1942 hadde hun sin debut på Wiener Staatsoper, der hun sang de kvinnelige hovedrollene i Bortførelsen fra Seraillet (Mozart), La bohème (Puccini) og La traviata (Verdi). I 1945 fikk hun østerriksk statsborgerskap og fast ansettelse ved statsoperaen. Nå fulgte debut ved Covent Garden i London og La Scala i Milano, mens hennes amerikanske debut fant sted med Chicago Symphony Orchestra i 1954. Året etter kom debuten på The Metropolitan i New York som Marsjallinnen i Rosenkavaleren (Richard Strauss).

Privatliv og senere år

Schwarzkopf fotografert sammen med den berømte dirigenten Herbert von Karajan, 19. februar 1983.
Av /AP/Scanpix.

I 1953 giftet hun seg med sin manager, den britiske plateprodusenten Walter Legge, og samme år tok hun britisk statsborgerskap. Legge ble senere operasjef ved Covent Garden.

Elisabeth Szhwarzkopf hadde sin avskjedsforestilling som operasanger på Theatre La Monnaie i Brussel i 1971, men fortsatte som liedsanger i åtte år til. Etter Walter Legges død i 1979 hadde hun sin avskjedskonsert i Zürich. Hun bosatte seg etter hvert i Østerrike igjen og ble en ettertraktet pedagog. Hun ga mesterklasser på blant annet Juilliard School of Music i New York og ble utnevnt som æresdoktor i musikk ved University of Cambridge.

Schwarzkopf mottok en rekke priser og ordener. I 1992 ble hun adlet av Dronning Elisabet II og fikk tittelen Dame Commander of the Order of the British Empire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg