Aldo Ceccato

Faktaboks

Aldo Ceccato
Uttale
tʃekkˈatå
Født
18. februar 1934, Milano, Italia

Artikkelstart

Aldo Ceccato er en italiensk dirigent og musikkpedagog, som har vært sjefdirigent for ledende symfoniorkestre og ved ledende operahus.

Ceccato var sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i årene 1985–1990, i en tid som innebar en ny giv for orkesteret og et økt internasjonalt renommé.

Ceccato er svigersønn av dirigenten Victor de Sabata.

Utdannelse

Ceccato er født i Milano og studerte piano og komposisjon i ved Giuseppe Verdi-konservatoriet i hjembyen.

Han studerte deretter direksjon ved Musikhoschschule Berlin og deltok i Sergiu Celibidaches klasser for dirigenter ved Accademia Chigiana i Siena.

Karriere

Ceccato begynte sin musikerkarriere som pianist. Men i 1964 gjorde han en bemerket dirigentdebut med operaen Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart på Teatro Nuovo i Milano. Han ble engasjert til forestillinger ved La Scala-operaen i 1967.

I sesongene 1970–1973 ledet han forestillinger av italienske operaer, hovedsakelig av Giuseppe Verdi, på Covent Garden-operaen i London. Han gjestet New York-filharmonien første gang i 1970. I 1973–1977 var han sjefdirigent for Detroit Symphony Orchestra, og her arbeidet han for å løfte frem dette orkesteret.

Ceccato gikk videre til stillingen som sjefdirigent for Philharmonisches Staatsorchester Hamburg i 1977–1983 og NDR Radiophilharmonie i Hannover i 1985–1989. Her dirigerte han et bredt repertoar og atskillig ny musikk.

Ceccato overtok i 1985 som sjefdirigent for daværende Musikkselskapet Harmoniens Orkester i Bergen etter Karsten Andersen, og hadde denne stillingen til 1990. Det ble en viktig tid for orkesteret, med utvidelse av repertoaret, turneer til utlandet og bemerkede plateinnspillinger. I pakt med dette skiftet orkesteret i 1987 navn til Bergen Filharmoniske Orkester.

Ceccato var sjefdirigent for det spanske nasjonalorkesteret Orquesta Nacional de España i Madrid i 1991–1994 og Brno Filharmoniske Orkester i Tsjekkia i 1995–2002. Han var i 1999–2005 kunstnerisk leder for I pomeriggi musicali, orkesteret ved Teatro Dal Verme i Milano.

Ceccato har gjestet ved ledende orkestre i Europa, blant annet Berlinfilharmonien, Wienerfilharmonien, Staatskapelle Dresden og orkestre i London. Han har også gjestet ved amerikanske orkestre som Philadelphia-orkesteret, New York-filharmonien og Cleveland-orkesteret.

Plateinnspillinger

Ceccato har ledet flere bemerkede plateinnspillinger. Med Bergen Filharmoniske Orkester har han spilt inn samtilige symfonier av Fartein Valen. Sammen gjorde de også alle symfoniene til Robert Schumann i alternativ orkestrering ved Gustav Mahler for selskapet BIS.

I 1960-årene gjorde Ceccato innspillinger med ledende London-orkestre, blant annet av operaene La traviata av Giuseppe Verdi og Maria Stuarda av Gaetano Donizetti med den amerikanske sopranen Beverly Sills i hovedrollen, foruten Felix Mendelssohn-Bartholdys to klaverkonserter med pianisten John Ogdon.

Ceccato har også spilt inn en CD-plate med den sjeldent oppførte orkestermusikken til Victor de Sabata.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg