Rigoletto

Yngve Søberg som Rigoletto på operaen i Firenze i 2018

Yngve Søberg som Rigoletto
Av /Maggio Musical Fiorentino.

Rigoletto er en opera i tre akter av Giuseppe Verdi, med libretto av Francesco Maria Piave (1810–1867) etter Victor Hugos skuespill Le roi s’amuse.

Faktaboks

uttale:
rigolˈetto

Uroppførelsen fant sted på Teatro La Fenice i Venezia 11. mars 1851. Handlingen finner sted i Mantova på 1500-tallet.

Personer

 • Hertugen av Mantova, tenor
 • Rigoletto, hans hoffnarr, baryton
 • Gilda, Rigolettos datter, sopran,
 • Giovanna, en i Rigolettos tjeneste, alt
 • Grev Monterone, bass
 • Grev Ceprano, bass
 • Grevinne Ceprano, sopran
 • Marullo, hoffmann, baryton
 • Borsa, hoffmann, tenor
 • Sparafucile, en banditt, bass
 • Maddalena, hans søster, mezzo-sopran

Handling

Første akt

En fest i hertugens palass. Han har lagt sine øyne på grevinne Ceprano, som har en meget sjalu og vaktsom mann. Rigoletto gjør narr av grev Ceprano, mens hertugen danser med grevinnen. Rigoletto viser seg like ufølsom da grev Monterone kommer for å stille hertugen til ansvar for å ha bortført og forført hans datter. Da Monterone blir ført bort av vakten, slynger han sin forbannelse mot Rigoletto som blir redd og haster hjem. Han har jo selv en datter, Gilda, som er hans ett og alt.

Da han kommer hjem, advarer han Gilda og Giovanna om at porten alltid må være låst. Bare når hun skal i kirken, kan hun forlate huset. Da de hører skritt ute i gaten, går Rigoletto ut for å se hvem det er. Samtidig smyger den forkledde hertugen seg ubemerket inn og stiller seg bak et tre. Han begriper nå at Gilda er Rigolettos datter. Rigoletto går igjen uten å ha oppdaget noe som helst.

Hertugen erklærer Gilda sin kjærlighet, noe hun gjengjelder. Hun har nemlig sett ham i kirken og er blitt forelsket. Hertugen forsvinner i all hast.

Kavalerene fra hoffet har samlet seg utenfor, og planen er å bortføre Gilda, som de tror er Rigolettos kjæreste. Da Rigoletto kommer tilbake, klarer de å innbille ham at planen gjelder grevinnen Ceprano. Da vil han hjelpe dem. I stedet for å gi ham en maske, gir de ham bind for øynene, svinger ham rundt noen ganger og ber ham om å holde stigen uten at han vet at den er stilt opp mot hans egen hagemur. Kavalerene fullfører sin plan og forsvinner i stillhet. I det fjerne høres Gildas rop om hjelp. Rigoletto river bindet fra øynene og begriper fort hva som har hendt, husker Monterones forbannelse og faller besvimt til jorden.

Andre akt

Hertugen går nervøst omkring i sitt palass – Gilda er forsvunnet. Da kommer hoffmennene og forteller flirende at de har bortført Rigolettos kjæreste med hans egen hjelp. Hun er i palasset. Hertugen er henrykt og springer for å treffe henne. Samtidig kommer Rigoletto, som forsøker å skjule sin fortvilelse. Han klarer å få ut av kavalerene at Gilda er i palasset – hos hertugen!

Ute av seg forlanger Rigoletto å få med seg sin datter hjem. I samme øyeblikk kommer Gilda styrtende. Hoffmennene går, og far og datter kan få være uforstyrret. Gilda forteller faren hva som har hendt, at hun elsker hertugen, og at hun er i hans vold. Rigoletto sverger på at han skal klare å få henne ut av byen. Samtidig føres Monterone forbi ut til fengslet. På nytt forbanner han hertugen. Rigoletto som nå til fulle begriper den andres forbitrelse, sverger å hevne han som forførte datteren.

Tredje akt

Rigoletto og Gilda venter utenfor Sparafuciles hytte. Rigoletto har tatt Gilda med dit for å skaffe bevis for hertugens troløshet. Sparafuciles søster Maddalena brukes som lokkefugl for å lokke hertugen til hytten. Rigoletto og Gilda ser at hertugen kurtiserer henne uhemmet.

Rigoletto sender Gilda hjem. Han vil at hun skal kle seg i mannsklær og deretter forlate byen til hest. Han avtaler med Sparafucile at han skal ta livet av hertugen og selv hente liket ved midnatt. Han betaler halvparten av den avtalte summen for mordet. Da det ser ut til å bli storm, ombestemmer hertugen seg og vil bli over natten. Maddalena liker den unge mannen svært godt. Hun overtaler derfor broren til heller å ta livet av en annen gjest og la hertugen leve.

Gilda overhører samtalen og bestemmer seg ganske enkelt for å gå i døden for den hun elsker. I mannsklær banker hun på døren og ber om å få overnatte. Sparafucile åpner døren og dolker henne i ryggen på stedet. Rigoletto kommer kort etter og får overlevert en tung igjensydd sekk. Sparafucile ber ham kaste sekken i elven etter å ha fått resten av pengene.

Rigoletto er lettet og full av glede over endelig å ha fått hevn. Men plutselig høres hertugens stemme inne fra huset. Skjelvende og hvit av redsel åpner Riogoletto sekken. Han finner Gilda, som ennå puster svakt. De tar avskjed med hverandre. I dyp fortvilelse må Rigoletto erkjenne at Monterones forbannelse er oppfylt og har rammet ham.

Berømte arier

Første akt

 • Questa o quella, Hertugen
 • Parisiamo, Rigoletto
 • Caro nome, Gilda

Andre akt

 • Piangi, fanciull, Gilda, Rigoletto

Tredje akt

 • La donna è mobile, Hertugen
 • Bella figlia dell’amore, Hertugen, Gilda, Maddalena, Rigoletto

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Kahn, Gary (red.): Giuseppe Verdi: Rigoletto. Overture Opera Guides. Richmond: Alma Books, 2017

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg