Dyrelivet i India er mangeartet og rikt. Leopard og tiger finnes over nesten hele landet, ulv i høylandet og på steppene, ellers er stripehyene og gullsjakal vanlig. Løve er utryddet, unntatt i Girreservatet på Kathiawarhalvøya. Gepard finnes i steppestrøk på Deccan; den ble tidligere temmet og brukt til antilopejakt, men er nå nesten utryddet. India har 7 villkattarter, flere rever og 20 snikekattarter, bl.a. palmeruller, rasse og indisk mungo eller mangust. Dholhundene jager i store flokker. Den svarte leppebjørnen er alminnelig i skog og berg. Den lever av frukt og smådyr, men kan angripe mennesker når den blir overrasket. Kragebjørnen lever i Himalaya; den går høyt opp mot snøen om sommeren, men søker ned i lavere strøk om vinteren. Ville elefanter forekommer bare i deler av sitt tidligere store utbredelsesområde, blant annet i urskogen på Deccan og i skoglandet langs foten av Himalaya.

Bestanden av indianeshorn er i underkant av 2000 dyr; de fleste befinner seg i Kazirangareservatet i Assam. I ørkenen i vest lever onager (villesel). Ville saue- og geitearter som goral, serov, thar og urial har tilhold i Himalaya. Nilgai, hjorteantilope og firhornantilope finnes i lavlandet. India har mange hjortearter, vannbøffel og gaur. Gayalen fra høylandet i nordøst betraktes som en tamform av gaur.

Rhesusape i nord og hetteape i sør er de tallrikeste av Indias 15 primatarter. Villsvin gjør stor skade på dyrket land; rotter, mus og insekter ødelegger en betydelig del av avlingene.

Mer enn 1250 fuglearter er observert i India, minst 40 av disse er endemiske (stedegne). Brahmin- og svartglente (lokalt kjent som pariaglente), savanneørn, åtsel-, india- og bengalgribb er karakteristiske rovfugler med stor utbredelse. Hønsefugler, duer, gjøker, spetter, timalier (skriketroster), fluesnappere og sangere er rikt representert. Palmedue, huskråke, orientskjæreskvett og hyrdestær er tallrike nær bebyggelse; indiapåfuglen er nasjonalfugl.

Tallrike slangearter, mange søker inn i husene under regntiden. Tigerpyton kan bli 6 m lang. Av fryktede giftslanger må nevnes kraiter, kobraer og huggormer. Den langsnutede gavialen og sumpkrokodillen holder til i elver, deltakrokodillen også i saltvann. Ferskvannsfisk, særlig karpe- og mallefisker, utgjør en viktig matressurs i innlandet. Dyregeografisk tilhører India den orientalske region.

Les mer om Klima i India og Planteliv i India.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.