Dyrelivet i India er mangeartet og rikt. Leopard og tiger finnes over nesten hele landet, ulv i høylandet og på steppene, ellers er stripehyene og gullsjakal vanlig. Løve er utryddet, unntatt i Girreservatet på Kathiawarhalvøya. Gepard finnes i steppestrøk på Deccan; den ble tidligere temmet og brukt til antilopejakt, men er nå nesten utryddet. India har 7 villkattarter, flere rever og 20 snikekattarter, bl.a. palmeruller, rasse og indisk mungo eller mangust. Dholhundene jager i store flokker. Den svarte leppebjørnen er alminnelig i skog og berg. Den lever av frukt og smådyr, men kan angripe mennesker når den blir overrasket. Kragebjørnen lever i Himalaya; den går høyt opp mot snøen om sommeren, men søker ned i lavere strøk om vinteren. Ville elefanter forekommer bare i deler av sitt tidligere store utbredelsesområde, blant annet i urskogen på Deccan og i skoglandet langs foten av Himalaya.

Bestanden av indianeshorn er i underkant av 2000 dyr; de fleste befinner seg i Kazirangareservatet i Assam. I ørkenen i vest lever onager (villesel). Ville saue- og geitearter som goral, serov, thar og urial har tilhold i Himalaya. Nilgai, hjorteantilope og firhornantilope finnes i lavlandet. India har mange hjortearter, vannbøffel og gaur. Gayalen fra høylandet i nordøst betraktes som en tamform av gaur.

Rhesusape i nord og hetteape i sør er de tallrikeste av Indias 15 primatarter. Villsvin gjør stor skade på dyrket land; rotter, mus og insekter ødelegger en betydelig del av avlingene.

Mer enn 1250 fuglearter er observert i India, minst 40 av disse er endemiske (stedegne). Brahmin- og svartglente (lokalt kjent som pariaglente), savanneørn, åtsel-, india- og bengalgribb er karakteristiske rovfugler med stor utbredelse. Hønsefugler, duer, gjøker, spetter, timalier (skriketroster), fluesnappere og sangere er rikt representert. Palmedue, huskråke, orientskjæreskvett og hyrdestær er tallrike nær bebyggelse; indiapåfuglen er nasjonalfugl.

Tallrike slangearter, mange søker inn i husene under regntiden. Tigerpyton kan bli 6 m lang. Av fryktede giftslanger må nevnes kraiter, kobraer og huggormer. Den langsnutede gavialen og sumpkrokodillen holder til i elver, deltakrokodillen også i saltvann. Ferskvannsfisk, særlig karpe- og mallefisker, utgjør en viktig matressurs i innlandet. Dyregeografisk tilhører India den orientalske region.

Les mer om Klima i India og Planteliv i India.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.