indianeshorn

Rhinoceros unicornis i Kaziranga National Park, Assam, India
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Indianeshorn er en upartået hovdyrart i neshornfamilien.

Faktaboks

uttale:
ˈindianeshorn
også kjent som:

Rhinoceros unicornis, panserneshorn

De har bare ett horn på nesen. Hornet er opptil 45 centimeter langt. Huden er gråfarget og hårløs. Kroppslengden er 310–380 centimeter, skulderhøyden er 148–186 centimeter, halelengden er 70–80 centimeter, vekten er 1600–2200 kilo (av og til opptil 2500 kilo). Hannene er størst.

Indianeshorn føder som regel bare én unge etter en drektighetstid på cirka 16 måneder. De kan bli opptil 45 år gamle.

De er dagaktive og nattaktive, og spiser vesentlig gress. Leveområdene er fuktig mark langs vassdrag med høy gressvegetasjon.

Arten er truet av utryddelse. Den fantes tidligere over store områder av India, samt i Pakistan, Nepal og Bangladesh, men forekommer nå bare i noen få reservater i India og Nepal. Den samlede bestanden er på i overkant av 2000 dyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg