rhesusape

Rhesusape i Kinnerasani Wildlife Sanctuary, Andhra Pradesh, India
Rhesusape av . GNU Free Documentation License

Rhesusape, primatart i dyreapefamilien. Pelsen er gråbrun med lysere underside. Ansikt og bak er nakne, hos voksne dyr røde. Kroppslengde er 47–64 cm, hale 19–30 cm, vekt 5,4–7,7 kg,. Hannene er størst. De er mark- og trelevende, og lever hovedsakelig av plantekost.

Faktaboks

Uttale
rhˈesusape
Etymologi
fra latin
Også kjent som
Macaca mulatta

Rhesusaper finnes i alt fra skogområder til ørkenlignende landskap, samt i byer og tettsteder. De tolererer både snø og intens varme og er utbredt fra India og Afghanistan til Kina og Vietnam. Mange steder har de gått kraftig tilbake i antall.

Spesielt er de kjent fordi Karl Landsteiner og Alexander S. Wiener oppdaget at apens røde blodceller inneholder en substans som også finnes i røde blodceller hos mange mennesker. Dette førte til oppdagelsen av et av menneskets viktigste blodtypesystemer, Rh-systemet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg