Rhesusape
Rhesusape i Kinnerasani Wildlife Sanctuary, Andhra Pradesh, India
Av .
Lisens: Gnu FDL
Rhesusape i tre
Rhesusaper finnes i svært varierte leveområder, og lever i hovedsak av plantekost.
Av /Shutterstock.
utbredelse av rhesusape
Utbredelse av rhesusape (Macaca mulatta). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av rhesusape

Rhesusape er en art av primater i familien dyreaper. Rhesusaper har gitt navn til Rhesus-inndelingen av blodtyper.

Faktaboks

Uttale
rhˈesusape
Vitenskapelig navn
Macaca mulatta
Beskrevet av
(Zimmermann, 1780)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Pelsen er gråbrun med lysere underside. Ansiktet og baken er nakne, og hos voksne dyr røde. Kroppslengden er 47–64 centimeter, halen 19–30 centimeter, og de veier 5,4–7,7 kilogram. Hannene er størst.

Levevis og utbredelse

De er mark- og trelevende, og lever hovedsakelig av plantekost.

Rhesusaper finnes i alt fra skogområder til ørkenlignende landskap, samt i byer og tettsteder. De tolererer både snø og intens varme og er utbredt fra India og Afghanistan til Kina og Vietnam. Mange steder har de gått kraftig tilbake i antall.

I forskning

Rhesusaper er spesielt kjent fordi Karl Landsteiner og Alexander S. Wiener oppdaget at apens røde blodceller inneholder en substans som også finnes i røde blodceller hos mange mennesker. Dette førte til oppdagelsen av et av menneskets viktigste blodtypesystemer, Rh-systemet.

Rhesusaper er relativt lette å holde i fangenskap og er gjenstand for mye forskning. Rhesusaper var også forskningssubjekt i Harry Harlows omdiskuterte omsorgsforskning på 1950-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rhesusape
Macaca mulatta
GBIF-ID
2436604

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg