India ligger i den tropiske og subtropiske klimasone, og de klimatiske forholdene er sterkt påvirket av monsunen. Geografiske faktorer gjør at klimaet i størstedelen av India og området lenger øst i Sør-Asia avviker fra mønsteret som er typisk for breddegraden. Beltet med ørken og steppe omkring vendesirkelen mangler, noe som henger sammen med den forskjellige oppvarming og avkjøling av land og hav og den usymmetriske fordelingen av landmassene i forhold til ekvator.

Om vinteren bygges det opp et mektig høytrykk over Asia der vi også finner den nordlige halvkulens kuldepol. Nå blåser nordøstmonsunen over mesteparten av India og havet utenfor. I den nordlige delen, inn imot Himalaya, er den herskende vind nordvestlig. Den kalde årstiden er likevel ikke så kald fordi fjellene i nordøst hindrer invasjon av sibirluft. Størstedelen av Deccan har tropeklima med januarmiddel 20–25 °C; i landets nordlige strøk går midlet ned i ca. 15 °C over lavlandet. Vinteren er tørketid, men særlig den sørlige delen av Deccans østkyst, der monsunen har tatt opp tilstrekkelig fuktighet over Bengalbukta, får en del regn. Utover våren svekkes det asiatiske høytrykket, nordøstmonsunen stilner av; den sterke solstrålingen og den tørre, skyfrie kontinentalluften gjør at det kan bli meget varmt. Mange steder er mai årets varmeste måned.

Mot sommeren blir været ustabilt, etter hvert trenger sørvestmonsunen frem og bringer fuktig luft med skyer og nedbør. Denne sommermonsunen er en fortsettelse av sørøstpassaten fra den sørlige halvkule. Etter passering av ekvator dreier luftstrømmen mot høyre og blåser mot det sørøstlige Asia, drevet av et lavtrykksområde med sentrum nordvest for India. Der sørvestmonsunen heves mot fjell, blir det store nedbørmengder, flere steder over 2000 mm per år; i Assam har Cherrapunji over 12 000 mm årlig. Dette området ligger på samme breddegrad som Afrikas sentrale ørkenstrøk. Den indiske ørken i nordvest får mindre enn 200 mm. Denne ørkenen skyldes at fjellene skjermer mot nedbørførende luftstrømmer.

Middeltemperatur for juli er over 30 °C lengst i nord, på Deccan mellom 25 °C og 30 °C. Vind fra havet, skyer og lite sol gjør at juli og august ofte ikke er så varme som mai. Monsunsystemet kan avvike betydelig fra det skisserte mønster. Det ene året faller det kanskje dobbelt så mye regn som normalt, neste år kanskje halvparten. Enkelte år kommer sommermonsunen sent, den kan også avbrytes av perioder med opphold, eller det kan komme kraftig nedbør i løpet av kort tid. Tørke, hungersnød og flomkatastrofer har opp gjennom årene satt preg på livet i monsunklimaet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.