Gepard av /iStock. Gjengitt med tillatelse

gepard

Gepard i savannelandskap, Namibia.
Gepard Namibia av . CC BY NC SA 3.0
Geparden er blant de raskeste pattedyrene og hastigheten kan overstige 100 km/t. av . CC BY SA 3.0

Gepard er en art i kattefamilien. Geparden er blant de raskeste pattedyrene og hastigheten kan overstige 100 kilometer i timen.

Faktaboks

Uttale
gepˈard
Etymologi
av fransk
Også kjent som

Acinonyx jubatus, cheetah

Beskrivelse

Geparden kjennes blant annet på de sorte stripene som går ned fra øynene.
Gepard av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Kroppen er smekker og 112–135 centimeter lang, mens halen er 66–84 centimeter. Skulderhøyden er om lag 90 centimeter, og vekten 39–65 kilo. Hodet er lite og kattelignende. Pupillene er imidlertid runde, og også tennene avviker fra de øvrige kattenes tenner. Langs halsen og fremre del av ryggen er det en mørk, opprett manke. Pelsen har gulrød farge med svarte flekker på rygg og sider, og buken er hvit.

Atferd

Geparden er det raskeste landdyret og kan nå hastigheter på opp mot 100 km/t.
Gepard i sprint av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Geparden maler og hveser som en katt, men avviker i flere trekk fra kattene. Således pleier den, som hunden, straks å kaste seg over byttedyret som den har forfulgt og innhentet, men i motsetning til hunder oppgir den jakten om ikke byttet er nedlagt etter en kort spurt. I løpet av en slik spurt kan hastighetene overstige 100 kilometer i timen, og geparden er dermed et av de raskeste pattedyrene. Den ligner også hunden i at klørne ikke kan trekkes helt tilbake og i at lemmene er høye – høyere enn hos kattene.

Utbredelse

Geparden er utbredt fra Sør-Afrika til det sørvestlige Asia. Bestanden av gepard er utrydningstruet, blant annet på grunn av jakt.

Næring

Geparden er et steppedyr. Næringen består vesentlig av små drøvtyggere, særlig antiloper og andre mindre pattedyr.

Jaktleopard

I Nord-Afrika, Arabia, Iran og India ble geparden tidligere brukt til jakt, og blir derfor også kalt jaktleopard. I jaktsammenheng ble den blindet av en hette til viltet var i sikte. Straks den oppdaget byttet, snek geparden seg mot vinden inn på dyret til den var så nær at den med få sprang kunne kaste seg over det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg