Geparden er blant de raskeste pattedyrene og hastigheten kan overstige 100 km/t.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gepard i savannelandskap, Namibia.
Gepard Namibia
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Gepard er et rovpattedyr i kattefamilien. Geparden er det raskeste landpattedyret og hastigheten kan overstige 100 kilometer i timen. Arten har en sosial struktur som er unik blant kattedyrene.

Faktaboks

Også kjent som

Acinonyx jubatus, cheetah

Beskrivelse

Geparden kjennes blant annet på de sorte stripene som går ned fra øynene.

Geparden kan ha en kroppslengde på 113–140 cm med en 60–84 cm lang hale. Vekten til et voksent dyr er 35–65 kilo. Hodet er lite og rundt med små ører. Den har mørke striper som går fra øyekrokene og ned på hver side av snuten. Pelsen er gulaktig med svarte flekker som danner et mønster som er unikt for hvert individ. Ungene har en lys manke langs nakken og ryggen.

Bygget for sprint

Geparden har en rekke tilpasninger til å kunne løpe fort på korte distanser:

  • Lange ben med velutviklede lårmuskler.
  • Dyp brystkasse som rommer store lunger.
  • Lang hale som bidrar til balanse.
  • Klør som ikke trekkes helt inn og dermed gir godt feste til bakken.
  • Forminskede tenner forstørrede neseganger for økt luftinntak. Dette er spesielt viktig for at den skal kunne puste når den biter i hjel et nyfanget byttet ved slutten av en sprint.

Levevis

Geparden finnes i åpne slettelandskap, i tørre områder med busker og trær og i ørken. Den forekommer i fjellområder opp til 4000 meter over havet. Geparden er hovedsakelig dagaktiv, men jakter også i månelys. Den sniker seg etter byttet før den jager det i full fart i distanser som sjelden overgår 300 meter. Sprangene den tar under sprinten kan være opp til syv meter lange.

Næring

Geparden jakter de dyrene det er flest av i området der den bor. Dette er vanligvis mindre antiloper som impala og dik dik, samt andre mindre pattedyr som vortesvin. Grupper av hanner kan nedlegge større dyr som gnu og sebra. Byttedyrene blir ganske ofte stjålet av større rovdyr som løver og hyener. Geparden kan få i seg nok væske fra blodet til byttedyrene og er ikke avhengig av tilgang til vann.

Uvanlig flokkstruktur

Hos de fleste kattedyr lever voksne individer alene, mens gepardhanner ofte danner små flokker på 2–3 dyr. Disse hannene, som samarbeider om å beskytte et felles territorium, er ikke nødvendigvis i slekt. De markerer reviret med lukt, ved å krafse på trær og busker og ved å plassere avføring på forhøyninger i landskapet. Voksne hunner lever alene og er ikke territorielle.

Geparden kan formere seg året rundt og både hanner og hunner parer seg med flere partnere. Unger fra samme kull kan ha ulike fedre. Når ungene forlater moren etter 13–20 måneder holder de sammen i omtrent et halvt år før hunnene forlater flokken.

Utbredelse

Geparden hadde tidligere et stort utbredelsesområde i både Afrika og Asia, men er nå utryddet i mer enn halvparten av landene de historisk var utbredt i. I Afrika tilsvarer dette en 90 prosent nedgang. I Asia finnes det nå bare igjen en liten bestand i et ørkenområde i Iran. Mesteparten av dagens gepardbestand finnes i det sørlige Afrika.

Bevaringsstatus og trusler

Geparden regnes som sårbar av den internasjonale naturvernunionen (IUCN). Den asiatiske geparden (Acinonyx jubatus venaticus) er kritisk truet. Det er anslått at den gjenværende bestanden består av omtrent 6700 individer og er i stadig nedgang.

Trusler

Det er blitt påvist at geparden har lite genetisk mangfold, noe som gjør den ekstra sårbar. Habitatreduksjon og habitatødeleggelse som skyldes endret bruk av landområder er den største trusselen mot gepardens overlevelse. Omlegging fra villmark til jordbruksarealer fører til færre byttedyr og bidrar til at geparden tar flere husdyr. Dette fører med seg konflikter med mennesker som ofte ender med at geparden blir drept. Det hender også at de blir fanget i snarer som er satt ut for andre typer vilt.

Det foregår fortsatt noe lovlig troféjakt på geparder, særlig i Namibia. Den jaktes også ulovlig for skinnet. Arten har i tillegg en økende popularitet som kjæledyr i Golfstatene og det pågår en betydelig ulovlig handel med gepardunger.

Systematikk

Gepardens nærmeste slektninger er de amerikanske katteartene puma og jaguarundi. Geparder deles i to underarter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Under «Atferd» skriver dere at «geparden er dermed et av de raskeste pattedyrene.» I det siste bildet står det derimot at «Geparden er det raskeste landdyret.» Denne uoverensstemmelsen bør korrigeres.

Det hadde for øvrig vært fint med en mer utfyllende artikkel enn dette. Og for min egen del er jeg nysgjerrig på hvor raskt den akselererer.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for spørsmål og kommentar! Jeg er enig i at denne artikkelen bør være mer utfyllende. Dessverre mangler vi for tiden fagansvarlig for kattefamilien, så vi har ikke mulighet til verken å utvide eller svare godt på faglige spørsmål før det er på plass. Vi jobber med saken og håper å kunne komme tilbake med bedre informasjon innen ikke altfor lang tid.
Hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg