Geparden er blant de raskeste pattedyrene og hastigheten kan overstige 100 km/t.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gepard i savannelandskap, Namibia.
Gepard Namibia
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gepard er en art i kattefamilien. Geparden er blant de raskeste pattedyrene og hastigheten kan overstige 100 kilometer i timen.

Faktaboks

uttale:
gepˈard
etymologi:
av fransk
også kjent som:

Acinonyx jubatus, cheetah

Beskrivelse

Geparden kjennes blant annet på de sorte stripene som går ned fra øynene.

Kroppen er smekker og 112–135 centimeter lang, mens halen er 66–84 centimeter. Skulderhøyden er om lag 90 centimeter, og vekten 39–65 kilo. Hodet er lite og kattelignende. Pupillene er imidlertid runde, og også tennene avviker fra de øvrige kattenes tenner. Langs halsen og fremre del av ryggen er det en mørk, opprett manke. Pelsen har gulrød farge med svarte flekker på rygg og sider, og buken er hvit.

Atferd

Geparden maler og hveser som en katt, men avviker i flere trekk fra kattene. Således pleier den, som hunden, straks å kaste seg over byttedyret som den har forfulgt og innhentet, men i motsetning til hunder oppgir den jakten om ikke byttet er nedlagt etter en kort spurt. I løpet av en slik spurt kan hastighetene overstige 100 kilometer i timen, og geparden er dermed et av de raskeste pattedyrene. Den ligner også hunden i at klørne ikke kan trekkes helt tilbake og i at lemmene er høye – høyere enn hos kattene.

Utbredelse

Geparden er utbredt fra Sør-Afrika til det sørvestlige Asia. Bestanden av gepard er utrydningstruet, blant annet på grunn av jakt.

Næring

Geparden er et steppedyr. Næringen består vesentlig av små drøvtyggere, særlig antiloper og andre mindre pattedyr.

Jaktleopard

I Nord-Afrika, Arabia, Iran og India ble geparden tidligere brukt til jakt, og blir derfor også kalt jaktleopard. I jaktsammenheng ble den blindet av en hette til viltet var i sikte. Straks den oppdaget byttet, snek geparden seg mot vinden inn på dyret til den var så nær at den med få sprang kunne kaste seg over det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Under «Atferd» skriver dere at «geparden er dermed et av de raskeste pattedyrene.» I det siste bildet står det derimot at «Geparden er det raskeste landdyret.» Denne uoverensstemmelsen bør korrigeres.

Det hadde for øvrig vært fint med en mer utfyllende artikkel enn dette. Og for min egen del er jeg nysgjerrig på hvor raskt den akselererer.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for spørsmål og kommentar! Jeg er enig i at denne artikkelen bør være mer utfyllende. Dessverre mangler vi for tiden fagansvarlig for kattefamilien, så vi har ikke mulighet til verken å utvide eller svare godt på faglige spørsmål før det er på plass. Vi jobber med saken og håper å kunne komme tilbake med bedre informasjon innen ikke altfor lang tid.
Hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg