Planteliv i India

Artikkelstart

I et område med så store klimaforskjeller må planteveksten nødvendigvis vise store motsetninger, fra tropisk regnskog til ørken- eller høyfjellsvegetasjon. I det vestlige Himalaya finnes mange planter som viser slektskap vestover, bl.a. europeisk steineik. I det østlige Himalaya er det tydelig innslag fra øst, fra Kina. Her vokser bl.a. magnolia og bartrær, forskjellige fra dem i vest. Langs foten av Himalaya er det tett løv- og barskog med himalayaseder, gran- og furuarter. I Rajasthan er det ørken- og steppevegetasjon som går over i savanne. Mot øst blir landet fuktigere og vegetasjonen rikere. I Bengal og Assam er det frodige regnskoger, og hele Gangesdeltaet var opprinnelig dekket av skog, med mangrove langs kysten.

Vestkysten av Deccan har stor nedbør, og her finnes en frodig eviggrønn skog som minner om den malayiske. Her vokser bl.a. teak og saltre, dessuten palmer, bambus, epifytter og noen få trebregner. Oppe på Deccanplatået er det litt tørrere, trærne feller løv i tørketiden. Her vokser bl.a. sandeltre. Langs østkysten er det igjen noe fuktigere, med palmelunder og bambus.

Skogen er i stor utstrekning ryddet unna, og erstattet av vide gressmarker og dyrket land. Svedjebruk og bråtebrenning har forvandlet store strekninger av verdifull skog til buskland, jungel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg