Planteliv i India

Tabernaemontana divaricata i Rajasthan. Planten hører til gravmyrtfamilien og vokser som eviggrønne busker eller små trær i Sørasia, Sørøstasia og Kina.

Artikkelstart

India er et område med store klimaforskjeller hvor planteveksten viser store motsetninger, fra tropisk regnskog til ørkenvegetasjon eller høyfjellsvegetasjon. I det vestlige Himalaya finnes mange planter som viser slektskap vestover, blant annet europeisk steineik. I det østlige Himalaya er det tydelig innslag fra øst, fra Kina. Her vokser blant annet magnolia og bartrær, forskjellige fra dem i vest. Langs foten av Himalaya er det tett løvskog og barskog med himalayaseder, granarter og furuarter. I Rajasthan er det ørkenvegetasjon og steppevegetasjon som går over i savanne. Mot øst blir landet fuktigere og vegetasjonen rikere. I Bengal og Assam er det frodige regnskoger, og hele Gangesdeltaet var opprinnelig dekket av skog, med mangrove langs kysten.

Vestkysten av Deccan har stor nedbør, og her finnes en frodig eviggrønn skog som minner om den malayiske. Her vokser blant annet teak og saltre, dessuten palmer, bambus, epifytter og noen få trebregner. Oppe på Deccanplatået er det litt tørrere, og trærne feller løv i tørketiden. Her vokser blant annet sandeltre. Langs østkysten er det igjen noe fuktigere, med palmelunder og bambus.

Skogen er i stor utstrekning ryddet unna, og erstattet av vide gressmarker og dyrket land. Svedjebruk og bråtebrenning har forvandlet store strekninger av verdifull skog til buskland og jungel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg