Plantene i slekta er urter eller små busker. Bladene er lansettformede, mørkegrønne og blanke, opptil 15 cm lange. Blomstene er hvite, lys lilla eller grønnhvite. Krona er sammenvokst og har fem kronfliker. De fem pollenbærerne er samla mot midten av blomsten og griffel med arret er plassert i midten.
Avstand mellom pollenknapper og arr (herkogami) varierer mellom artene, og noen har tidsmessig atskillelse av hunnlig og hannlig funksjon (dikogami). De naturlige artene er dermed tilpassa insektpollinering som vil bidra til økt krysspollinering. De fleste artene har trolig mulighet for sjølpollinering også, og hos kultiverte varianter er dette viktig for fruktsetting. Ved dyrkning benyttes både sjølpollinering, håndpollinering og viberasjon av planter, men fruktsetting er ofte bedre ved insektpollinering.
Fruktene er grønne før de modnes og trolig hovedsaklig røde ved modning hos ville arter. Form, farge og størrelse varierer svært mye hos de mange kultivarene, men alle er hule og inneholder en mengde små, flate, hvite frø. Frukter og frø hos flere ville arter inneholder stoffet capsaicin som gir den skarpe, brennende smak til chilifrukter. Dette stoffet virker avskrekkende på pattedyr, men har ingen virkning på fugler som spiser fruktene og fungerer som frøspredere. Capsaicin har også vist seg å ha beskyttende virkning mot ulike typer sopp som kan infisere plantene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.